Zupa z czerwonej soczewicy

2013-08-26
  • Porcje : 4

Składniki

  • WYWAR JARZYNOWY:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/3 dużego korzenia selera
  • 1/2 białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól, 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • ZUPA:
  • wywar jarzynowy z podanego przepisu
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 400g krojonych pomidorów z puszki bądź kartonika
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 3 spore szczypty mielonego kardamonu
  • spora szczypta cukru
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0059 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

WYWAR: Do średniego garnka wlać 6 szklanek wody, dodać łyżeczkę soli, 10 ziarenek czarnego pieprzu i łyżkę oleju słonecznikowego. Dwie marchewki, pietruszkę, selera, cebulę i ząbek czosnku obrać oraz umyć. Pora przekroić wzdłuż i umyć dokładnie między poszczególnymi wartstwami. Wszystkie warzywa pokroić na małe kawałki, wrzucić do osolonej wody i gotować odkryte na małym ogniu przez 45 minut (od momentu zagotowania). Gotowy wywar odcedzić.

Krok 2

Kmin rzymski i nasiona kolendry utrzeć w moździerzu. Jeśli nie posiadamy moździerza, można zawinąć przyprawy w ściereczkę, a następnie rozdrobnić uderzając np. tłuczkiem kuchennym. Przyprawy nie muszą być bardzo dokładnie rozdrobnione. Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę.

Krok 3

Do rondla wlać łyżkę oleju słonecznikowego i wsypać kmin, kolendrę oraz kardamon i podsmażać na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną mocno uwalniać aromat (ok. 1 minuty). Do przesmażonych przypraw wrzucić cebulę oraz czosnek i podsmażać na niezbyt dużym ogniu do momentu, aż się zeszklą. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać pomidory oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawić niewielką ilością soli, cukru i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Uduszone warzywa zmiksować blenderem na gładką masę.

Krok 4

Wywar zagotować. Soczewicę wypłukać dokładnie w zimnej wodzie, a następnie wrzucić do wywaru i gotować 10-15 minut, aż do momentu kiedy stanie się całkiem miękka.

Krok 5

Gdy soczewica jest już miękka, wyłączyć płomień i dodać zmiksowane wcześniej pomidory, marchewkę, czosnek, cebulę, po czym całość dokładnie wymieszać. Zupę podawać gorącą bez dodatków lub z pszennym pieczywem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    188,51 kcal
  • Białko

    10,74 g
  • Tłuszcz

    6,39 g
  • Węglowodany

    22,01 g
  • Błonnik

    5,11 g
  • Potas

    655,05 mg
  • Wapń

    32,86 mg
  • Magnez

    37,33 mg
  • Cynk

    1,58 mg
  • Jod

    2,36 µg
  • Witamina A

    276,55 µg
  • Witamina E

    3,69 mg
  • Witamina B1

    0,47 mg
  • Witamina B2

    0,21 mg
  • Witamina B6

    0,4 mg
  • Witamina C

    25,45 mg