Zupa pomidorowa z ryżem

2013-08-25
  • Porcje : 4

Składniki

  • 6 szklanek wody
  • 2 średnie marchewki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 1 udko kurczaka
  • 1,2 kg pomidorów
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml śmietany słodkiej 12% tłuszczu
  • 1 łyżka masła
  • 100g białego ryżu

Prosta, domowa zupa pomidorowa. Uwielbiają ją zarówno dorośli jak i dzieci. Najsmaczniejsza jest ta gotowana latem ze świeżych pomidorów, bądź poza sezonem przygotowana na bazie domowego przecieru pomidorowego. Nie musicie jak w przepisie korzystać z bulionu drobiowego. Śmiało można przygotować ją na wywarze warzywnym. Nam najbardziej smakuje z ryżem, ale można ją podać z makaronem, lanymi kluseczkami a nawet kaszą.

1-kkk 034 copy

Przygotowanie

Krok 1

Udko kurczaka umyć, zalać zimną wodą, delikatnie osolić i zagotować. Kiedy zagotuje się, zdjąć szumowiny (białą pianę, która wytrąci się na powierzchni wody), następnie dodać obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora i czosnek). Gotować na wolnym ogniu ok.45 minut. W połowie gotowania wywaru odlać ¾ szklanki wywaru i odstawić do ostudzenia. Na 5 minut przed końcem gotowania wywaru do ostudzonej jego części dodać 2 łyżki mąki i wymieszać dokładnie, następnie zawartość szklanki wlać do gotującego się wywaru.

Krok 2

Ugotowany wywar odcedzić.

Krok 3

Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić na kawałki.Przełożyć do garnka i dusić z dodatkiem masła pod przykryciem ok.20 minut.

Krok 4

Uduszone pomidory przetrzeć przez sito, połączyć z bulionem.

Krok 5

Gotową zupę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem dodać słodką śmietankę. Podawać z ugotowanym białym ryżem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    305 kcal
  • Białko

    20,26 g
  • Tłuszcz

    9,24 g
  • Węglowodany

    35,2 g
  • Błonnik

    4,33 g
  • Potas

    1397,35 mg
  • Wapń

    84,44 mg
  • Magnez

    63,18 mg
  • Cynk

    2,78 mg
  • Jod

    6,45 µg
  • Witamina A

    779,95 µg
  • Witamina E

    4,82 mg
  • Witamina B1

    0,33 mg
  • Witamina B2

    0,36 mg
  • Witamina B6

    0,89 mg
  • Witamina B12

    0,33 µg
  • Witamina C

    85,22 mg