Zupa krem z zielonego groszku z kminem rzymskim i melisą

2013-08-26
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 szklanki domowego wywaru warzywnego
  • 300g mrożonego zielonego groszku
  • 3/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 7 gałązek melisy
  • grzanki z pszennego pieczywa do podania

1a-kolaż2

 

Przygotowanie

Krok 1

Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego groszek i gotować ok. 5 minut.

Krok 2

W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski. Limonkę umyć dokładnie, sparzyć, po czym zetrzeć zieloną część skórki.

Krok 3

Gotową zupę zmiksować z dodatkiem listków z 5 gałązek melisy, a następnie doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać kmin oraz sok i skórkę z limony, całość dokładnie wymieszać. (jeśli chcecie uzyskać idealnie gładki krem musicie przetrzeć zupę przez gęste sitko, ja jednak wolę jej pierwotną konsystencję po zmiksowaniu).

Krok 4

Zupę udekorować listkami melisy. Podawać z grzankami z pszennego pieczywa podpieczonymi w piekarniku lub opieczonymi w tosterze. Wartości odżywcze dotyczą porcji zupy bez pieczywa.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki:

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    154,84 kcal
  • Białko

    9,64 g
  • Tłuszcz

    5,64 g
  • Węglowodany

    16,38 g
  • Błonnik

    8,71 g
  • Potas

    467,7 mg
  • Wapń

    29,6 mg
  • Magnez

    38,3 mg
  • Cynk

    1,86 mg
  • Jod

    0,06 µg
  • Witamina A

    97,7 µg
  • Witamina E

    2,89 mg
  • Witamina B1

    0,44 mg
  • Witamina B2

    0,2 mg
  • Witamina B6

    0,21 mg
  • Witamina C

    39,5 mg