Zupa krem z pieczonej pietruszki
2014-09-22- Danie: kolacja, lunch, obiad
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 6
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 600g pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30ml białego wina półwytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, świeży tymianek
- DODATKOWO:
- 12 kromek z bagietki
- 180g sera gorgonzola
Pyszna i bardzo sycąca zupa krem z pietruszki z dodatkiem miodu gryczanego, tymianku i białego wina. Zupę podaję gorącą z dodatkiem chrupiących grzanek z bagietki i gorgonzoli. Rozgrzewająca jesienna zupa, idealna dla całej rodziny.
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Pietruszki obrać, umyć i przekroić na pół. Wymieszać oliwę, miód i wino. Pietruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, posypać świeżym tymiankiem i polać przygotowaną zalewą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut, w połowie pieczenia dobrze jest obrócić kawałki pietruszek. Upieczoną pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gorącego bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 8 – 10 minut. Do gotowej zupy dodać masło i miksować przez ok 1-2 minuty, tak aby uzyskać jak najgładszą konsystencję. Można dodatkowo przetrzeć przez sito.Na koniec doprawić łyżką soku cytrynowego i jeśli trzeba jeszcze odrobiną soli.
Krok 2
Pieczywo pokroić na kromki, nałożyć na każdą gorgonzolę i zapiec w gorącym piekarniku, najlepiej pod grillem. Zapiekać raptem kilka minut aż ser się stopi, a grzanki będę chrupiące.
Krok 3
Zupę podawać gorącą, udekorowaną tymiankiem, z przygotowanymi grzankami.