Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa
2013-08-28- Porcje : 6
Składniki
- 900g ziemniaków
- 200g białej cebuli
- 150g czerwonej cebuli
- 80 g szalotek (3 sztuki)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka masła
- 100g sera bursztyn
- 100 ml śmietanki 12 % tłuszczu
- 2 jajka
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem trzech odmian cebuli i serem bursztyn. Ze szklanką maślanki bądź kefiru może stanowić samodzielny posiłek ale może również towarzyszyć różnego rodzaju mięsom smażonym czy pieczonym.
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze ok. 10 minut. Odlać wodę i pozostawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Krok 3
Wszystkie gatunki cebuli obrać i pokroić w piórka. Na patelnię wrzucić cebulę dodać masło i łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut.
Krok 4
Formę do zapiekania wysmarować łyżką oleju.
Krok 5
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka wybić do miski i rozmącić ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem a następnie wmieszać do masy starty ser.
Krok 6
W natłuszczonej wcześniej formie ułożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć usmażoną cebulę. Całość zalać równomiernie masą ze śmietany, jaj i sera. Tak przygotowaną zapiekankę piec w ok. 20 -25 minut.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
279,65 kcal -
Białko
10,76 g -
Tłuszcz
13,09 g -
Węglowodany
29,7 g -
Błonnik
3,46 g -
Potas
809,66 mg -
Wapń
209,75 mg -
Magnez
49,68 mg -
Cynk
1,61 mg -
Jod
7,9 µg -
Witamina A
122,2 µg -
Witamina E
1,98 mg -
Witamina B1
0,16 mg -
Witamina B2
0,26 mg -
Witamina B6
0,53 mg -
Witamina B12
0,65 µg -
Witamina C
25,3 mg