Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa

2013-08-28
  • Porcje : 6

Składniki

  • 900g ziemniaków
  • 200g białej cebuli
  • 150g czerwonej cebuli
  • 80 g szalotek (3 sztuki)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 100g sera bursztyn
  • 100 ml śmietanki 12 % tłuszczu
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem trzech odmian cebuli i serem bursztyn. Ze szklanką maślanki bądź kefiru może stanowić samodzielny posiłek ale może również towarzyszyć różnego rodzaju mięsom smażonym czy pieczonym.

1-DSC_0035 - Kopia

2-DSC_0039 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze ok. 10 minut. Odlać wodę i pozostawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 3

Wszystkie gatunki cebuli obrać i pokroić w piórka. Na patelnię wrzucić cebulę dodać masło i łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu ok. 15 minut.

Krok 4

Formę do zapiekania wysmarować łyżką oleju.

Krok 5

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka wybić do miski i rozmącić ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem a następnie wmieszać do masy starty ser.

Krok 6

W natłuszczonej wcześniej formie ułożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na ziemniaki wyłożyć usmażoną cebulę. Całość zalać równomiernie masą ze śmietany, jaj i sera. Tak przygotowaną zapiekankę piec w ok. 20 -25 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    279,65 kcal
  • Białko

    10,76 g
  • Tłuszcz

    13,09 g
  • Węglowodany

    29,7 g
  • Błonnik

    3,46 g
  • Potas

    809,66 mg
  • Wapń

    209,75 mg
  • Magnez

    49,68 mg
  • Cynk

    1,61 mg
  • Jod

    7,9 µg
  • Witamina A

    122,2 µg
  • Witamina E

    1,98 mg
  • Witamina B1

    0,16 mg
  • Witamina B2

    0,26 mg
  • Witamina B6

    0,53 mg
  • Witamina B12

    0,65 µg
  • Witamina C

    25,3 mg