Zapiekanka z łososia i szpinaku w cieście francuskim

2013-08-28
  • Porcje : 4

Składniki

  • 250g gotowego ciasta francuskiego
  • 160g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g filetów z łososia bez skóry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu zapiekanki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, sok cytrynowy i gałka muszkatołowa

2aaa-DSC_0021 - Kopia

1aaa-DSC_0030 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 2

Łososia umyć, osuszyć, a następnie oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i obsmażyć łososia po ok. 2 minuty z każdej strony. Obsmażoną rybę odłożyć na talerz do ostudzenia.

Krok 3

Czosnek obrać i posiekać.Szpinak rozmrażać na wolnym ogniu pod przykryciem, a kiedy będzie już całkiem rozmrożony odkryć, dodać posiekany czosnek oraz oliwę i dobrze odparować. Gotowy szpinak doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.Suszone pomidory dobrze odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki a następnie dodać do szpinaku i dobrze wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia.

Krok 4

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć i przekroić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia położyć pierwszy płat ciasta, na nim ułożyć rybę, następnie na rybie ułożyć warstwę szpinaku. Całość zakryć drugim płatem ciasta, brzegi dobrze docisnąć, a wierzch ponacinać delikatnie nożem. Jajko rozmącić a następnie wysmarować nim wierzch zapiekanki.

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę piec w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    559,95 kcal
  • Białko

    20,36 g
  • Tłuszcz

    41,83 g
  • Węglowodany

    25,51 g
  • Błonnik

    23,12 g
  • Potas

    647,73 mg
  • Wapń

    60,75 mg
  • Magnez

    58,85 mg
  • Cynk

    1,25 mg
  • Jod

    33,54 µg
  • Witamina A

    601,43 µg
  • Witamina E

    4,57 mg
  • Witamina B1

    0,27 mg
  • Witamina B2

    0,3 mg
  • Witamina B6

    0,88 mg
  • Witamina B12

    3,83 µg
  • Witamina C

    33,9 mg