Zapiekanka naleśnikowa z papryką

2013-08-28
  • Porcje : 4

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 400g mleka 1,5 % tłuszczu
  • 220g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • NADZIENIE:
  • 500g papryki różnokolorowej (czerwonej i zielonej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC_0042 - Kopia - filtr

Przygotowanie

Krok 1

NALEŚNIKI: Mleko, mąkę, jajo i sól połączyć dokładnie w misce za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Rozgrzać dobrze patelnię teflonową z maleńką ilością masła (1 łyżeczka masła spokojnie wystarczy do usmażenia 3 naleśników). Usmażyć 3 dość grube naleśniki, pamiętając by przed wylaniem kolejnej porcji ciasta nałożyć niewielką ilość masła na patelnię.

Krok 2

Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić do niego umyte i ułożone w naczyniu żaroodpornym papryki. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić papryki jeszcze na 20 minut. Gotowe papryki wyjąć i pozostawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Obraną paprykę pokroić w dużą kostkę i wymieszać z oliwą, a następnie doprawić niewielką ilością soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Piekarnik pozostawić włączony i ustawić na 220°C.

Krok 3

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę wymieszać z papryką a drugą połowę zostawić do posypania wierzchu zapiekanki.

Krok 4

W okrągłym naczyniu żaroodpornym (można użyć tortownicy) ułożyć pierwszy naleśnik. Rozłożyć na nim połowę papryki z mozzarellą, posypać łyżką startego parmezanu, nałożyć kolejny naleśnik, znów rozłożyć na nim resztę nadzienia i posypać łyżką parmezanu. Na wierzch ułożyć ostatni trzeci naleśnik i posypać go pozostałą mozzarellą i parmezanem.

Krok 5

Przygotowaną zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 10-12 minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

  • 2aa-DSC_0075

    Zapiekanka z bakłażanem i ryżem

  • 1a-DSC_0146

    Zapiekanka z indyka z warzywami

  • 5aaa-DSC_0050

    Zapiekanka z makaronu z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • musaka-turecka-3

    Musaka turecka

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    516,68 kcal
  • Białko

    21,62 g
  • Tłuszcz

    19,44 g
  • Węglowodany

    63,81 g
  • Błonnik

    3,76 g
  • Potas

    778,6 mg
  • Wapń

    605,65 mg
  • Magnez

    60,19 mg
  • Cynk

    2,6 mg
  • Jod

    6,73 µg
  • Witamina A

    701,48 µg
  • Witamina E

    6,01 mg
  • Witamina B1

    0,17 mg
  • Witamina B2

    0,65 mg
  • Witamina B6

    0,54 mg
  • Witamina B12

    1 µg
  • Witamina C

    146,93 mg