Tortilla z kurczakiem

2013-08-29
  • Porcje : 4

Składniki

  • MIĘSO:
  • 1 pierś kurczaka o wadze ok. 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • PSZENNE TORTILLE:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
  • SOS CZOSNKOWY:
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • DODATKI:
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 dużego zielonego ogórka
  • 2 liście sałaty lodowej

1-132

Przygotowanie

Krok 1

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałeczki, czosnek przecisnąć przez praskę, mięso oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką wymieszać dokładnie z czosnkiem i łyżką oleju i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 2

Do jogurtu naturalnego dodać posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 3

Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól, masło i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego 4 kulki i odstawić na ok. 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Krok 4

Kurczaka usmażyć na łyżce oleju tak by był zrumieniony (ok. 10-12 minut).

Krok 5

Paprykę obrać i pokroić w cienkie paseczki, sałatę umyć, osuszyć i porwać w drobne kawałki, ogórka obrać i pokroić i słupki.

Krok 6

Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki placek i smażyć 1-2 minuty z każdej strony na suchej patelni.

Krok 7

Gotowe placki posmarować sosem, ułożyć warzywa oraz kawałki kurczaka i zwinąć.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    293,69 kcal
  • Białko

    20,42 g
  • Tłuszcz

    8,05 g
  • Węglowodany

    34,89 g
  • Błonnik

    2,06 g
  • Potas

    510,33 mg
  • Wapń

    98,75 mg
  • Magnez

    39,84 mg
  • Żelazo

    1,13 mg
  • Cynk

    1,02 mg
  • Jod

    3,76 µg
  • Witamina A

    239,85 µg
  • Witamina E

    2,87 mg
  • Witamina B1

    0,14 mg
  • Witamina B2

    0,27 mg
  • Witamina B6

    0,55 mg
  • Witamina B12

    0,47 µg
  • Witamina C

    58,51 mg