Tapenada

2013-08-28
2AA-DSC_0112
  • Porcje : 4

Składniki

  • 100g oliwek czarnych bez pestek
  • 3 fileciki anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz

Francuska pasta z oliwek z dodatkiem anchois i kaparów. Jej wyrazisty i głęboki smak świetnie podkreśla smak ryb oraz mięs, ale ja i tak najbardziej lubię po prostu posmarować nią ciepłe grzanki.

4AA-DSC_0083 - Kopia

2AA-DSC_0112

Przygotowanie

Krok 1

Oliwki i kapary dobrze odsączyć z zalewy, Czosnek obrać.

Krok 2

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę i doprawić do smaku sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dodatek soli nie jest potrzebny, ponieważ anchois nadają całości odpowiednią słoność.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 1aa-DSC_0030 - Kopia

    Ratatouille

  • 2aaa-DSC_0063 - Kopia

    Pissaladière

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    84,43 kcal
  • Białko

    1,36 g
  • Tłuszcz

    8,51 g
  • Węglowodany

    0,6 g
  • Błonnik

    0,78 g
  • Potas

    36,04 mg
  • Wapń

    24,35 mg
  • Magnez

    9,25 mg
  • Cynk

    0,13 mg
  • Jod

    1,27 µg
  • Witamina A

    9,92 µg
  • Witamina E

    1,29 mg
  • Witamina B2

    0,01 mg
  • Witamina B6

    0,01 mg
  • Witamina B12

    0,25 µg
  • Witamina C

    1,05 mg