Tagliatelle z pomidorami i ricottą

2014-07-26
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 gniazd tagliatelle
  • 600g dojrzałych pomidorów
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 łyżka oleju ze słoika z pomidorami
  • sól

Pełnia lata, więc zajadamy się pomidorami. Dziś nasz ulubiony makaron z pomidorami i ricottą. Kilka prostych składników łączy się w idealny sos do makaronu. Z podanych proporcji uzyskacie dość sporą ilość sosu w stosunku do ilości makaronu. Jeśli nie lubicie dużej ilości sosu wystarczy że dodacie więcej makaronu i zrobicie dzięki temu dodatkową porcję tej pysznej pasty.

makaron z pomidorami i ricottą

tagliatelle pomidory ricotta

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Suszone pomidory osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Wszystkie pomidory przełożyć do szerokiego rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu, odkryte przez ok 15-20 minut aż odparuje nadmiar płynu. Sos doprawić solą i zmiksować z pomocą blendera. Do gotowego sosu dodać ricottę i dokładnie wymieszać.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z gorącym sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 4
Oceń potrawę

4 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

  • 1ca-DSC_0084

    Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami