Surówka z kapusty pekińskiej

2013-08-23
  • Porcje : 4

Składniki

  • ½ średniej główki kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 dużego zielonego ogórka
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, ulubione zioła (ja używam np. suszonego oregano lub ziół prowansalskich)

k1kk 124 copy

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę przekroić na pół wzdłuż liści. Połowę odłożyć. Umyć dokładnie połowę, której będziemy używać. Wycinać kolejne liście, pozbawiać twardej części i kroić na cienkie paseczki. Pomidory obrać i pozbawić nasion, pokroić w dużą kostkę. Ogórek obrać i pokroić w dość grube słupki. Z oleju, soku cytrynowego i przypraw zrobić sos. Warzywa dokładnie wymieszać z sosem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    117,5 kcal
  • Białko

    1,99 g
  • Tłuszcz

    10,38 g
  • Węglowodany

    4,03 g
  • Błonnik

    2,8 g
  • Potas

    404,17 mg
  • Wapń

    50,95 mg
  • Magnez

    22,12 mg
  • Cynk

    0,52 mg
  • Jod

    1,61 µg
  • Witamina A

    219,85 µg
  • Witamina E

    5,85 mg
  • Witamina B1

    0,09 mg
  • Witamina B2

    0,08 mg
  • Witamina B6

    0,33 mg
  • Witamina C

    47,47 mg