Stir fry z krewetkami i tofu

2014-11-17
  • Porcje : 2

Składniki

  • 120g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 krewetek tygrysich
  • 100g tofu naturalnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • pół pęczka dymki
  • 2 łyżki kiełków fasoli mung (najlepiej świeżych)
  • 30g orzeszków ziemnych bez soli
  • płatki chili
  • limonka
  • 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)

W zasadzie potrawa ta jest bardzo zbliżona do Pad Thai, tyle że ja nie użyłam jajka. Ci z Was którzy nie przepadają za krewetkami mogą zamiast nich użyć piersi kurczaka pokrojonej w kostkę lub na paseczki. Można też całkowicie zrezygnować z mięsa, zwiększając nieco ilość tofu. To dość wyraziste danie, łączące w sobie smak słodki, kwaśny i słony.

stir fry

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrozić. Najlepiej włożyć je do pojemnika i rozmrażać przez noc w lodówce. Rozmrożone krewetki opłukać, oczyścić, pozbawić ogonka. Tofu odcisnąć z wody i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w pióra. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Dymkę opłukać i pokroić na większe fragmenty. Orzechy posiekać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

W miseczce wymieszać pastę z tamaryndowca, cukier oraz sos rybny. Na rozgrzanego woka wlać olej, dodać cebulę z czosnkiem i podsmażać przez pół minuty. Dodać tofu i podsmażać 1-2 minuty. Dodać krewetki i smażyć kolejne 1-2 minuty (ok. 3-4 minuty jeśli używamy surowych(szarych) krewetek) W połowie czasu smażenia krewetek dodać sos oraz kiełki.

Krok 3

Wyłączyć gaz, dodać dymkę oraz odcedzony makaron i starannie wymieszać całość. Podawać posypane posiekanymi orzechami i skropione sokiem z limonki.

Komentarze do przepisu

  1. posted by parbuc on December 2, 2014

    Można całkowice zrezygnować z krewetek i dodać do tego albo tofu marynowanego, np. polsoi albo tofu z glonami sunfoodu – wychodzi pysznie w obu wersjach.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

  • 1ca-DSC_0084

    Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami