Spaghetti z zielonym pesto

2013-08-22
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki nasion pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka listków bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-003 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Bazylię umyć, a następnie oberwać jej listki. Czosnek obrać i przekroić każdy na 4 części.Do pojemnika, w którym będziemy miksować pesto włożyć czosnek, listki bazylii i piniole. Dosypać ser, a następnie wlać oliwę. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę z odrobiną soli i pieprzu.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i gorący wymieszać starannie z sosem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    711,59 kcal
  • Białko

    18,43 g
  • Tłuszcz

    35,51 g
  • Węglowodany

    79,57 g
  • Błonnik

    3,75 g
  • Potas

    337,79 mg
  • Wapń

    210,29 mg
  • Magnez

    54,9 mg
  • Cynk

    2,39 mg
  • Jod

    5,93 µg
  • Witamina A

    30,51 µg
  • Witamina E

    4,34 mg
  • Witamina B1

    0,22 mg
  • Witamina B2

    0,15 mg
  • Witamina B6

    0,12 mg
  • Witamina B12

    0,19 µg
  • Witamina C

    3,83 mg