Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

2013-08-24
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 700g pomidorów malinowych
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól

 

Prosty przepis na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów. Idealny do makaron ale sprawdzi się również jako sos do domowej pizzy. Koniecznie użyjcie dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych.

2A-DSC_0051 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory włożyć do garnka lub miski, zalać wrzątkiem i zostawić na ok.1 minutę.Odlać gorącą wodę i obrać pomidory ze skórki. Każdy pomidor przeciąć na pół, wyciąć szypułkę i oczyścić z nasion. Tak przygotowane pomidory pokroić w kosteczkę, a następnie wrzucić do rondelka wraz z masłem i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po 10 minutach odkryć rondelek i na nieco większym ogniu odparowywać sos przez ok. 10-15 minut stale mieszając. Sos jest gotowy kiedy cały nadmiar wody odparuje, a całość stanie się dość gęsta. Gotowy sos doprawić solą.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać gorące i posypane świeżo starym parmezanem.

Krok 3

Można dodatkowo posypać całość świeżo mielonym czarnym pieprzem lub/oraz ulubionym świeżym ziołem, bazylią, miętą czy oregano.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    491,13 kcal
  • Białko

    17,2 g
  • Tłuszcz

    9,13 g
  • Węglowodany

    85,04 g
  • Błonnik

    7 g
  • Potas

    1176,81 mg
  • Wapń

    161,7 mg
  • Magnez

    66,13 mg
  • Cynk

    1,8 mg
  • Jod

    7,49 µg
  • Witamina A

    435,44 µg
  • Witamina E

    4,56 mg
  • Witamina B1

    0,33 mg
  • Witamina B2

    0,21 mg
  • Witamina B6

    0,63 mg
  • Witamina B12

    0,12 µg
  • Witamina C

    80,5 mg