Spaghetti z pomidorami i czarnymi oliwkami

2013-08-21
  • Porcje : 4

Składniki

  • 500g makaronu spaghetti
  • 100g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • listki z 4 gałązek bazylii
  • 40g parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-kkk 167

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać drobno pokroić. Pomidory z puszki rozdrobnić (jeśli korzystamy ze świeżych obrać i oczyścić z nasion a następnie pokroić drobno). Podgrzać oliwę z czosnkiem, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu do czasu gdy sos odparuje i zgęstniej (20-30 minut). Gotowy sos doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Do sosu pomidorowego dodać dobrze odsączone oliwki.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i wymieszać z sosem. Spaghetti podawać gorące posypane posiekaną bazylią oraz parmezanem starym na duże płatki.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    577 kcal
  • Białko

    19 g
  • Tłuszcz

    10 g
  • Węglowodany

    102 g
  • Błonnik

    6,7 g
  • Potas

    830 mg
  • Wapń

    169 mg
  • Magnez

    69 mg
  • Cynk

    1,68 mg
  • Jod

    7,16 µg
  • Witamina A

    241 µg
  • Witamina E

    3,4 mg
  • Witamina B1

    0,28 mg
  • Witamina B2

    0,17 mg
  • Witamina B6

    0,44 mg
  • Witamina B12

    0,12 µg
  • Witamina C

    47,5 mg