Spaghetti z pomidorami, chili i świeżą miętą

2013-08-22
  • Porcje : 4

Składniki

  • 500g makaronu spaghetti
  • 1,2 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-kkk 014 copy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać,a chili rozkroić i usunąć nasiona. Czosnek i chili drobno pokroić. Pomidory z puszki rozdrobnić (jeśli korzystamy ze świeżych obrać i oczyścić z nasion a następnie pokroić drobno). Podgrzać oliwę z czosnkiem i chili, dodać pomidory i dusić na wolnym ogniu aż sos zredukuje się i zgęstnieje.Na końcu doprawić go solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić dokładnie i wymieszać z gorącym sosem. Podawać gorące posypane posiekaną miętą.

 

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    506 kcal
  • Białko

    15,3 g
  • Tłuszcz

    4,4 g
  • Węglowodany

    101,3 g
  • Błonnik

    6 g
  • Potas

    802 mg
  • Wapń

    43 mg
  • Magnez

    59 mg
  • Cynk

    1,34 mg
  • Witamina A

    220 µg
  • Witamina E

    2,9 mg
  • Witamina B1

    0,27 mg
  • Witamina B2

    0,13 mg
  • Witamina B6

    0,43mg
  • Witamina C

    48,5 mg