Spaghetti carbonara

2013-08-22
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 80g boczku wędzonego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-036 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Sparzyć jajka a następnie oddzielić białka od żółtek. Białka można wykorzystać np. przy pieczeniu bezy bądź zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Kiedy makaron się gotuje boczek pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni.

Krok 3

Kiedy boczek jest już podsmażony dodać odcedzony makaron, posypać serem i wymieszać. Wyłączyć płomień pod rondlem, dodać żółtka i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy makaron doprawić obficie czarnym pieprzem.Podawać gorące.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

  1. posted by Kamilena on March 25, 2014

    Ulubiony makaron mojej wnuczki. Szybko, a jednak bardzo pysznie. To danie towarzyszy mi od długiego czasu.

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    697,08 kcal
  • Białko

    22,48 g
  • Tłuszcz

    33,36 g
  • Węglowodany

    76,73 g
  • Błonnik

    2,8 g
  • Potas

    287,72 mg
  • Wapń

    270,8 mg
  • Magnez

    49,16 mg
  • Żelazo

    2,98 mg
  • Cynk

    2,44 mg
  • Jod

    9,82 µg
  • Witamina A

    217,68 µg
  • Witamina E

    0,84 mg
  • Witamina B1

    0,3 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,23 mg
  • Witamina B12

    1,59 µg