Sałatka z młodego szpinaku z zielonym jabłkiem, serem feta, pistacjami i miętą

2013-08-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 garście listków młodego szpinaku
  • ½ zielonego jabłka ze skórką
  • 40 g pokruszonej fety
  • 2 łyżki pistacji
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • listki z 1 gałązki mięty

1-DSC04354 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Listki szpinaku umyć, ewentualnie odciąć twarde ogonki. Jabłko umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić razem ze skórką w kostkę. Pistacje obrać z łupinek. Listki mięty umyć i posiekać.

Krok 2

Na talerzach rozłożyć szpinak, posypać jabłkami, orzechami, miętą i pokruszonym serem feta. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję sałatki polać sosem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    167,7 kcal
  • Białko

    6 g
  • Tłuszcz

    13,26 g
  • Węglowodany

    6,09 g
  • Błonnik

    1,75 g
  • Potas

    209,45 mg
  • Wapń

    129,22 mg
  • Magnez

    28,87 mg
  • Cynk

    0,69 mg
  • Jod

    2,41 µg
  • Witamina A

    41,45 µg
  • Witamina E

    3,39 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,1 mg
  • Witamina B6

    0,06 mg
  • Witamina B12

    0,22 µg
  • Witamina C

    14,87 mg