Sałatka z bobu i truskawek z fetą i świeżą miętą

2013-08-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • 1 szklanka bobu świeżego bądź mrożonego
  • 200g truskawek
  • 20 g sera feta
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC04226 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok.8- 10 minut). Ugotowany bób przelać zimną wodą, odcedzić i obrać delikatnie.

Krok 2

Truskawki umyć przekroić na pół. Miętę umyć i pokroić w paseczki.

Krok 3

Sok z cytryny wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.

Krok 4

Na dwóch talerzach rozłożyć bób, truskawki, posypać każdą porcję pokruszonym serem i miętą, a następnie polać sosem.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    147,85 kcal
  • Białko

    8,1 g
  • Tłuszcz

    7,33 g
  • Węglowodany

    12,37 g
  • Błonnik

    6,44 g
  • Potas

    353,1 mg
  • Wapń

    124,55 mg
  • Magnez

    31,5 mg
  • Cynk

    1,58 mg
  • Jod

    7,53 µg
  • Witamina A

    38 µg
  • Witamina E

    2,86 mg
  • Witamina B1

    0,09 mg
  • Witamina B2

    0,14 mg
  • Witamina B6

    0,11 mg
  • Witamina B12

    0,11 µg
  • Witamina C

    94,1 mg