Sałatka z białych szparagów, pomidorów i szynki parmeńskiej z sosem balsamicznym

2013-08-24
A-DSC_0037
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 garście mieszanki sałat (ja kupiłam mieszankę młodych listków gdzie była między innymi rukola i botwinka)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 10 niezbyt grubych białych szparagów
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej
  • SOS BALSAMICZNY:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

B-DSC_0052

Przygotowanie

Krok 1

Sałaty umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je cieniutko. W wysokim wąskim garnku zagotować osoloną wodę, woda powinna sięgać ¾ wysokości szparagów (tak aby stojąc w garnku główka wystawała ponad powierzchnię wody). Do gotującej wody wstawić pionowo szparagi tak, aby główki nie były zanurzone i gotować 5-6 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 170°C , najlepiej grzanie góra-dół z termoobiegiem. Pomidorki umyć, każdy przekroić na pół, a następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do nagrzewającego się piekarnika na 15 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krok 3

Szynkę parmeńską podrzeć rękoma na mniejsze kawałki i podsmażać 30 sekund na suchej patelni.

Krok 4

W miseczce wymieszać składniki sosu, doprawić go odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

Krok 5

Na talerzach rozłożyć sałatę, szparagi, szynkę oraz upieczone pomidorki i całość polać sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    155,06 kcal
  • Białko

    8,11 g
  • Tłuszcz

    11,94 g
  • Węglowodany

    3,79 g
  • Błonnik

    1,54 g
  • Potas

    433,86 mg
  • Wapń

    21,17 mg
  • Magnez

    20,1 mg
  • Żelazo

    0,93 mg
  • Cynk

    1,17 mg
  • Jod

    3,48 µg
  • Witamina A

    138,15 µg
  • Witamina E

    2,78 mg
  • Witamina B1

    0,36 mg
  • Witamina B2

    0,15 mg
  • Witamina B6

    0,27 mg
  • Witamina B12

    0,26 µg
  • Witamina C

    27,16 mg