Sałata z pomidorami, oliwkami i papryką

2013-08-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 strąka papryki czerwonej
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • plasterek cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • ulubione zioła (ja dodałam drobno posiekaną bazylię, ale można również dodać suszonych ziół jak oregano czy zioła prowansalskie)
  • 1/2 ząbka czosnku

1-007 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę drobno posiekać. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Paprykę umyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.Oliwki starannie odsączyć z zalewy.

Krok 2

Czosnek i świeże zioła bardzo drobno posiekać. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym, czosnkiem i ziołami, doprawić solą oraz pieprzem. Warzywa wymieszać dokładnie z sosem.

 

Rodzaj przepisu: Tagi: , , , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    139,01 kcal
  • Białko

    1,95 g
  • Tłuszcz

    12,09 g
  • Węglowodany

    5,6 g
  • Błonnik

    2,74 g
  • Potas

    447,62 mg
  • Wapń

    26,72 mg
  • Magnez

    18,1 mg
  • Cynk

    0,46 mg
  • Jod

    2,61 µg
  • Witamina A

    420,45 µg
  • Witamina E

    5,77 mg
  • Witamina B1

    0,08 mg
  • Witamina B2

    0,11 mg
  • Witamina B6

    0,4 mg
  • Witamina C

    106 mg