Sałata z kurczakiem i mango

2013-08-23
  • Porcje : 2

Składniki

  • 6 liści sałaty lodowej
  • 1 pierś kurczaka o wadze ok. 200g
  • 1 średnie, dojrzałe mango
  • 2 łyżeczki nasion pinii (można użyć nasion słonecznika, bądź płatków migdałowych, zmieni to nieco wartość odżywczą potrawy)
  • 2 łyżki oeju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-- Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w paski . Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Mięso wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 2

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Mango obrać i wykroić kawałki miąższu wzdłuż owocu, odcinając miąższ od pestki.

Krok 3

Łyżkę oleju wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Patelnię wysmarować łyżką oleju, dobrze rozgrzać, smażyć kurczaka ok. 10-12 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Na dwóch talerzach rozłożyć sałatę, na niej rozłożyć kurczaka i mango, posypać nasionami pinii i polać sosem z oleju i soku cytrynowego.

 

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sałatka z buraków i kaczki

    Sałatka z kaczką i pieczonym burakiem

  • sałatka z rydzami

    Sałatka z rydzami i gruszką

  • awokado i grejpfrut

    Sałatka z awokado i czerwonym grejpfrutem

  • 6a-DSC_0010

    Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i jajkiem

  • 2BB-DSC_0092

    Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, kalarepą i zieloną cebulką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    315,72 kcal
  • Białko

    23,11 g
  • Tłuszcz

    14,76 g
  • Węglowodany

    22,61 g
  • Błonnik

    2,78 g
  • Potas

    721,45 mg
  • Wapń

    25,35 mg
  • Magnez

    73,9 mg
  • Cynk

    1,04 mg
  • Jod

    2,73 µg
  • Witamina A

    583,75 µg
  • Witamina E

    4,9 mg
  • Witamina B1

    0,19 mg
  • Witamina B2

    0,25 mg
  • Witamina B6

    0,75 mg
  • Witamina B12

    0,4 µg
  • Witamina C

    42,19 mg