Roladki z kurczaka z mozzarellą i dymką pieczone w pomidorach

2013-09-04
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka po ok. 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

roladki-z-kurczaka-w-pomidorach

Przygotowanie

Krok 1

Z piersi odciąć małe odstające fileciki, a pozostałą część oczyścić z błon oraz ewentualnych resztek drobnych kości, a następnie rozciąć wzdłuż prawie do końca, rozłożyć i delikatnie rozbić pięścią. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i obłożyć nim mięso, po czym odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 200°C (grzanie góra-dół).

Krok 3

Dymkę umyć i posiekać, połowę odłożyć do posypania gotowej potrawy. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w małą kosteczkę.

Krok 4

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na każdy z dwóch płatów mięsa nałożyć porcję mozzarelli i posiekanej dymki, a następnie zwinąć mięso w rulonik. Roladki ułożyć w naczyniu razem z posiekanymi pomidorami, całość polać 2 łyżkami oleju (razem z potrawą upiec odcięte małe fileciki, które można dodać do kanapki czy sałatki). Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Nakryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec 30 minut w temperaturze 200°C, po 20 minutach pieczenia zdjąć folię. Gotową potrawę posypać resztą posiekanej dymki.

Krok 5

Podawać z ryżem, ulubioną kaszą lub grzankami z chleba bądź bagietki. Wartości odżywcze podane są dla 1 roladki z dodatkiem upieczonych pomidorów, nie uwzględniają dodatku ryżu, kaszy czy pieczywa.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • kurczak ananas

    Stir fry z kurczakiem i ananasem

  • sajgonki

    Sajgonki

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • KURCZAK CURRY

    Kurczak curry

  • tortilla z kurczkiem i guacamole1

    Fajita z kurczakiem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    392,65 kcal
  • Białko

    45,2 g
  • Tłuszcz

    16,77 g
  • Węglowodany

    15,23 g
  • Błonnik

    3,95 g
  • Potas

    1718,7 mg
  • Wapń

    235,2 mg
  • Magnez

    98,92 mg
  • Żelazo

    2,54 mg
  • Cynk

    2,3 mg
  • Jod

    3,3 µg
  • Witamina A

    511,16 µg
  • Witamina E

    9,58 mg
  • Witamina B1

    0,35 mg
  • Witamina B2

    0,53 mg
  • Witamina B6

    1,45 mg
  • Witamina B12

    0,97 µg
  • Witamina C

    71,68 mg