Risotto z suszonymi pomidorami
2013-09-02- Rodzaj: kuchnia włoska
- Danie: dodatki, lunch, obiad

- Porcje : 2
Składniki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 100g ryżu do risotto
- 50 ml (1/4 szklanki) białego wytrawnego wina
- 1 mała cebula
- 20g masła do dodanie na koniec + 10g masła do podsmażenia cebuli
- 20g startego parmezanu
- 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do rondla wrzucić 10g masła i podsmażać na nim cebulkę przez 1-2 minuty, następnie dodać ryż i przesmażyć ok. 1 minutę aż cały pokryje się masłem i stanie się szklisty.
Krok 2
Do dokładnie otoczonego rozpuszczonym masłem ryżu wlać wino i stale mieszając gotować ok. 2 minuty.Po odparowaniu alkoholu dodać porcję bulionu.Gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 20 minut. Kiedy w trakcie gotowania ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu należy dolać pozostałą jego część.
Krok 3
Podczas gdy ryż się gotuje, odsączyć z zalewy pomidory i pokroić je na paseczki. Po tym jak ryż wchłonie już cały bulion, wyłączyć palnik, dodać pozostałe 20g masła i starty parmezan, a następnie dokładnie wymieszać. Do gotowego risotta wmieszać pokrojone suszone pomidory. Podawać gorące.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
544,07 kcal -
Białko
16,8 g -
Tłuszcz
27,27 g -
Węglowodany
57,86 g -
Błonnik
5,01 g -
Potas
1291,32 mg -
Wapń
186,17 mg -
Magnez
72,95 mg -
Cynk
2 mg -
Jod
5,76 µg -
Witamina A
383,64 µg -
Witamina E
0,72 mg -
Witamina B1
0,24 mg -
Witamina B2
0,49 mg -
Witamina B6
0,3 mg -
Witamina B12
0,16 µg -
Witamina C
62,45 mg