Pomidory nadziewane awokado i mozzarellą
2013-08-28- Danie: dodatki, drugie śniadanie, przystawki
- Porcje : 4
Składniki
- 4 dojrzałe pomidory
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C
Krok 2
Ściąć wierzch każdego z pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Połówkę awokado obrać, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem cytrynowym. Czosnek drobno posiekać a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Wymieszać awokado z czosnkiem i mozzarellą. Farszem nadziać pomidory i nakryć każdy ściętą wcześniej częścią. Tak przygotowane pomidory zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok.25 min.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
137 kcal -
Białko
5,7 g -
Tłuszcz
6,8 g -
Węglowodany
13,2 g -
Błonnik
2,7 g -
Potas
741 mg -
Wapń
209 mg -
Magnez
34 mg -
Cynk
0,54 mg -
Witamina A
182 µg -
Witamina E
2,9 mg -
Witamina B1
0,14 mg -
Witamina B2
0,23 mg -
Witamina B6
0,34mg -
Witamina B12
0,25µg -
Witamina C
41 mg