Pissaladière

2013-09-02
2aaa-DSC_0063 - Kopia
  • Porcje : 4

Składniki

  • CIASTO:
  • 400g mąki pszennej
  • 5g drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • NA WIERZCH:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 8 filecików anchois
  • 30g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do wysmarowania blachy

Chrupiący francuski placek drożdżowy z cebulą, anchois i czarnymi oliwkami.

1aaa-DSC_0056 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać i dodać do niej szczyptę soli. Do szklanki letniej wody dodać szczyptę cukru oraz drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Do mąki wlać drożdże oraz łyżkę oliwy z oliwek i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Krok 2

Piekarnik włączyć i nastawić na 180°C.

Krok 3

Cebule obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na łyżce oliwy.

Krok 4

Blachę do pieczenia wysmarować łyżeczką oliwy.

Krok 5

Ciasto rozciągnąć i rozgnieść na posypanym mąką blacie na kształt blaszki, a następnie rozłożyć je na blaszce i równomiernie na niej rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć zeszkloną cebulę, fileciki anchois oraz oliwki. Całość polać łyżką zalewy z anchois oraz łyżką oliwy, posypać ziołami oraz pieprzem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • tarta z pomidorami

    Tarta serowa z czerwonym pesto i pomidorami

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • galette z grzybami 2

    Galette z grzybami i serem camembert

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 2ACA-DSC_0045

    Lahmacun

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    469,43 kcal
  • Białko

    13,35 g
  • Tłuszcz

    13,11 g
  • Węglowodany

    74,51 g
  • Błonnik

    3,42 g
  • Potas

    225,54 mg
  • Wapń

    54,01 mg
  • Magnez

    21,93 mg
  • Cynk

    0,92 mg
  • Jod

    3,18 µg
  • Witamina A

    4,93 µg
  • Witamina E

    2,06 mg
  • Witamina B1

    0,13 mg
  • Witamina B2

    0,1 mg
  • Witamina B6

    0,09 mg
  • Witamina B12

    0,07 µg
  • Witamina C

    3 mg