Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

2013-08-31
4aaa-DSC_0089
  • Porcje : 4

Składniki

  • 4 dzwonka z dzikiego łososia po ok. 100g (oczywiście można użyć filetu bądź innej ryby, ilość również można zwiększyć, zmieni to jedynie wartość odżywczą porcji potrawy)
  • 400g świeżego bądź mrożonego bobu
  • 2 średnie cukinie po ok 300g każda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • MASŁO SARDELOWO-ESTRAGONOWE:
  • 3 fileciki anchois
  • 60g masła
  • 1-2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Uwielbiam masła smakowe. W jednej chwili diametralnie potrafią zmienić smak i charakter całej potrawy, do tego świetnie się prezentują na stole. Tym razem do masła dodałam estragon i anchois. Wyszło pyszne. Doskonale podkreśla smak ryb, pieczonych ziemniaków oraz warzyw. Świetnie też sprawdza się na chrupiących grzankach.

5bbaaa-DSC_0066

Przygotowanie

Krok 1

Potrzebną ilość masła włożyć do miseczki i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę, aż zmięknie. Anchois posiekać bardzo drobno. Do masła wlać łyżeczkę soku cytrynowego, dodać drobno posiekany estragon oraz posiekane sardele. Wszystko razem dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Na blacie rozłożyć kawałek folii spożywczej, na środku przygotowanej folii ułożyć kilkucentymetrowy pasek z masła. Całość zwinąć jak cukierek i zrolować otwartą dłonią tak, by z zawiniętego w folię masła powstał wałek. Przygotowane w ten sposób masło wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 3

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić opłukany bób (jeśli używamy mrożonego nie trzeba go wcześniej rozmrażać). Bób gotować do miękkości. Ugotowany bób odcedzić i przelać zimną wodą, a następnie wyłuskać z łupinek, uważając by nie zmiażdżyć ziaren.

Krok 4

Cukinię umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, oprószyć solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżeczką oliwy z oliwek, a następnie z przygotowaną cukinią. Cukinię ułożyć na kawałku folii aluminiowej, dłuższe brzegi folii złączyć u góry i zawinąć, krótsze zawinąć pod spód z całości tworząc paczuszkę, w której koniecznie musi pozostać nico wolnej przestrzeni dla gorącego powietrza.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry cytryny, na nich położyć doprawioną rybę, obok paczuszkę z cukinią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec wszystko ok. 15-17 minut.

Krok 6

W misce połączyć bób z cukinią. Na talerzach rozłożyć sałatkę z bobu i cukinii, nałożyć na warzywa plaster masła sardelowo - estragonowego. Na sałatce ułożyć upieczoną rybę. Tuż przed podaniem na rybie położyć kawałek zimnego masła sardelowo - estragonowego. Ze względu na dość dużą ilość warzyw, danie to samodzielnie jest bardzo sycącym posiłkiem. Całość można jednak podać również z pieczonymi ziemniakami.

Krok 7

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 7
Oceń potrawę

7 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 4b-DSC_0099

    Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

  • 1AAA-DSC_0139

    Burgery z łososia

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    433,16 kcal
  • Białko

    29,93 g
  • Tłuszcz

    29,32 g
  • Węglowodany

    12,39 g
  • Błonnik

    7,4 g
  • Potas

    1038,34 mg
  • Wapń

    106,02 mg
  • Magnez

    88,94 mg
  • Żelazo

    3,69 mg
  • Cynk

    2,97 mg
  • Jod

    62,96 µg
  • Witamina A

    242,48 µg
  • Witamina D

    13,11 µg
  • Witamina E

    3,23 mg
  • Witamina B1

    0,43 mg
  • Witamina B2

    0,29 mg
  • Witamina B6

    1,18 mg
  • Witamina B12

    5,02 µg
  • Witamina C

    47,9 mg