Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

2014-07-16
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 średnie cukinie (najlepiej żółte)
  • 100g malin (z tego kilka do sosu)
  • garść drobnych listków rukoli
  • 50g koziego sera twarogowego (rolady)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • WINEGRET Z MALINAMI:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Cudowna letnia przystawka, która przynajmniej mnie zdecydowanie lepiej smakuje na zimno. Kipiące smakiem maliny, najlepiej leśne, wyrazista rukola, kozi świeży ser i pieczona cukinia. Winegret z dodatkiem przetartych malin idealnie łączy wszystkie składniki w spójną całość. Ta przystawka świetnie sprawdza się podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Możesz jeść ją nożem widelcem, ale ja najbardziej lubię ją chwycić w palce i gryźć jak kanapkę. Kto raz spróbuje z pewnością będzie do tej potrawy wracał. Pamiętajcie że cukinie można również przygotować na grillu i później wypełnić już tylko pozostałymi składnikami.

cukinia z malinami i kozim serem

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cukinie umyć przekroić na pół wydrążyć nasiona. Wnętrza cukinii oprószyć solą i skropić 1 łyżką oliwy. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć połówki cukinii. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. (można cukinię upiec na grillu i kiedy jest już miękka wypełnić sałatką)

Krok 2

5 malin przetrzeć przez bardzo gęste sitko. Do przetartych malin dodać 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz ½ łyżeczki miodu. Dodać nieco soli i świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Listki rukoli opłukać i osuszyć starannie papierowym ręcznikiem lub na czystej ściereczce. Pozostałe malin umyć, osuszyć delikatnie, następnie wymieszać z rukolą oraz pokruszonym kozim serem. Tak przygotowaną sałatkę nałożyć w wydrążone i upieczone połówki cukinii. Całość polać przygotowanym sosem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 3
Oceń potrawę

3 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 1-DSC_0107 - Kopia

    Kalafior w sosie z gorgonzoli

  • 5aAAa-DSC_0046

    Jajka z pastą z bryndzy i papryki

  • 2AA-DSC_0112

    Tapenada