Penne z zielonymi szparagami, kozim serem i truskawkami

2013-08-24
  • Porcje : 2

Składniki

  • 150g makaronu penne
  • 50g twarożku koziego (rolada)
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
  • 6-8 cienkich zielonych szparagów – ja użyłam 6 sztuk i według tego podane są wartości odżywcze, natomiast dodanie jeszcze dodatkowych 2 sztuk nie zmieni zbyt znacząco kaloryczności potrawy
  • 4 średnie truskawki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-kolaż_penne_mniejszy

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przeciąć każdą na pół.

Krok 2

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. W wysokim garnku zagotować lekko osoloną wodę (wody powinno być do połowy wysokości szparagów). Szparagi postawić w gotującej wodzie i gotować 3-4 minuty. Ugotowane szparagi wyjąć z wody i przekroić wszystkie szparagi na 3 części.

Krok 3

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje przygotować sos.W rondelku podgrzać śmietanę wraz z serem i podgrzewać mieszając, aż serek dobrze połączy się ze śmietaną w jedną całość. Na koniec doprawić odrobiną soli, pieprzu oraz niewielką ilością skórki otartej z cytryny. Należy przy tym pamiętać by cytryna była uprzednio wyszorowana i sparzona.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem śmietanowo-serowym oraz kawałkami szparagów. Rozłożyć na talerzach i przybrać cząstkami truskawek.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    385,4 kcal
  • Białko

    15,23 g
  • Tłuszcz

    8,44 g
  • Węglowodany

    62,13 g
  • Błonnik

    4.08 g
  • Potas

    476,8 mg
  • Wapń

    94,05 mg
  • Magnez

    50,85 mg
  • Cynk

    1,58 mg
  • Jod

    7,9 µg
  • Witamina A

    184,15 µg
  • Witamina E

    1,82 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,32 mg
  • Witamina B6

    0,22 mg
  • Witamina B12

    0,09 µg
  • Witamina C

    46,5 mg