Penne z cukinią i oscypkiem

2013-08-24
  • Porcje : 2

Składniki

  • 2 szklanki makaronu penne
  • 1 mały oscypek (30g)
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-DSC04255 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Oliwę wymieszać z suszonym oregano. Cukinię pokroić w podłużne, cienkie plasterki. Rozgrzać suchą (bez tłuszczu) patelnię grillową i smażyć cukinię po kilka minut z każdej strony aż pojawią się charakterystyczne paski.Podczas smażenia skropić cukinię oliwą z oregano. Jeśli nie mamy patelni grillowej można podsmażyć cukinię na zwykłej patelni teflonowej, wówczas należy skropić cukinię przed rozpoczęciem smażenia. Oscypka pokruszyć.

Krok 2

Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z grillowaną cukinią. Całość doprawić pieprzem i posypać pokruszonym oscypkiem.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki: , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • linguine z sosem grzybowym

    Makaron z sosem grzybowym

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    401,22 kcal
  • Białko

    10,51 g
  • Tłuszcz

    15,1 g
  • Węglowodany

    55,82 g
  • Błonnik

    2,96 g
  • Potas

    384,88 mg
  • Wapń

    164,72 mg
  • Magnez

    49,93 mg
  • Cynk

    0,97 mg
  • Jod

    2,51 µg
  • Witamina A

    75,77 µg
  • Witamina E

    0,86 mg
  • Witamina B1

    0,15 mg
  • Witamina B2

    0,11 mg
  • Witamina B6

    0,16 mg
  • Witamina B12

    0,33 µg
  • Witamina C

    9 mg