Pasta paprykowa
2013-09-14- Rodzaj: kuchnia turecka
- Danie: dodatki

- Porcje : 34 łyżeczki
Składniki
- 120g czerwonych ostrych papryczek chili (wybierajcie raczej większe sztuki)
- 800g słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
Popularna w Turcji pasta paprykowa. Idealna między innymi do przyprawiania mięsa.
W Turcji można kupić dwie wersje tej pasty, przygotowaną z ostrych bądź słodkich papryk. Ja postanowiłam zrobić pół na pół. Jeśli chcecie możecie zrobić ją właśnie tak jak ja bądź w jednej z dwóch oryginalnych wersji.
Z podanych proporcji otrzymacie ok 340g gotowej pasty. Pastę możecie oczywiście przygotować z większej ilości składników, wtedy otrzymacie jej odpowiednio więcej.
Przygotowanie
Krok 1
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, wyciąć białe błony wewnątrz strąków i pokroić je na średniej wielkości kawałki, pamiętając by nie były one zbyt małe bo utrudni to obieranie papryki. Duże czerwone papryki wystarczy pokroić na 8 części, a ostre na pół.
Krok 2
Pokrojone papryki wrzucić do garnka, zalać ½ szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając do czasu kiedy odparuje cała woda a papryki staną się miękkie. Pozostawić do ostudzenia.
Krok 3
Z ostudzonych papryk zdjąć skórki. Miąższ wrzucić do garnka i zmiksować na gładko za pomocą blendera. Gotową pastę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając przez ok 5 minut. Na koniec dodać 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszać.
Krok 4
Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych i wysuszonych słoiczków do 3/4 ich pojemności i natychmiast zakręcać. Słoiki z pastą ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i nastawić na 130°C. Od momentu wstawienia piec ok 30-40 minut, następnie wyłączyć i pozostawić słoiki w piekarniku to wystudzenia.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
7,53 kcal -
Białko
0,35 g -
Tłuszcz
0,13 g -
Węglowodany
1,24 g -
Błonnik
0,54 g -
Potas
69 mg -
Wapń
3,51 mg -
Magnez
2,97 mg -
Żelazo
0,16 mg -
Cynk
0,07 mg -
Jod
0,27 µg -
Witamina A
142,97 µg -
Witamina E
0,78 mg -
Witamina B1
0,01 mg -
Witamina B2
0,03 mg -
Witamina B6
0,12 mg -
Witamina C
38,96 mg