Orzotto

2013-08-30
  • Porcje : 3

Składniki

  • 160g kaszy perłowej grubej (1 szklanka)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego podanego przepisu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • BULION WARZYWNY:
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/3 średniego selera
  • 1/2 białej części pora
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

1-004 - Kopia - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Marchew, pietruszkę , selera i czosnek obrać, pora przekroić wzdłuż. Wszystkie warzywa umyć, pokroić na mniejsze części, zalać 7 szklankami zimnej wody, dodać łyżeczkę oleju, łyżeczkę soli oraz ziarenka pieprzu i gotować ok. 60 minut na wolnym ogniu. (Bulionu z podanej ilości warzyw i wody otrzymamy ok 6 szklanek, resztę można zamrozić i wykorzystać później)

Krok 2

Kaszę przepłukać. Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać kaszę i przesmażyć ok 1 minutę. Przesmażoną kaszę z cebulą zalać szklanką ciepłego bulionu i gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie już prawie cały wywar dolać kolejną jego porcję. Całość gotowania trwa ok.20-30 minut

Krok 3

Kiedy kasza jest już gotowa zdjąć z ognia dosypać parmezan, całość dobrze wymieszać, następnie dodać masło i ponownie wymieszać. Podawać gorące.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kasza z warzywami

    Kasza gryczana z warzywami i kozim serem

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 1ab-DSC_0082

    Kasza jaglana ze szparagami, groszkiem i kozim serem

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    294,25 kcal
  • Białko

    8,94 g
  • Tłuszcz

    11,59 g
  • Węglowodany

    38,54 g
  • Błonnik

    4,53 g
  • Potas

    249,17 mg
  • Wapń

    174,03 mg
  • Magnez

    34,95 mg
  • Cynk

    0,99 mg
  • Jod

    5,23 µg
  • Witamina A

    204,38 µg
  • Witamina E

    1,62 mg
  • Witamina B1

    0,1 mg
  • Witamina B2

    0,09 mg
  • Witamina B6

    0,21 mg
  • Witamina B12

    0,17 µg
  • Witamina C

    6,4 mg