Omlet z pomidorami i oliwkami

2013-08-30
  • Porcje : 1

Składniki

  • 2 jajka
  • 5 czarnych oliwek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-009 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik włączyć i na stawić na 100°C. Do przygotowania omletu wybrać naczynie, które można również wstawić do piekarnika. Ważne również by miało ono niezbyt dużą średnicę.

Krok 2

Pomidorki przekroić na pół, a oliwki pokroić na plasterki. Jajka rozmącić dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej, dobrze rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wlać masę jajeczną, następnie ułożyć na niej pomidorki oraz oliwki i smażyć ok. 2 minut,do czasu kiedy spód się zetnie. Kiedy spód jest już zestalony wstawić omlet do piekarnika i zapiekać do momentu kiedy zetnie się wierzch.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • 3A-DSC_0024

    Podpłomyki z botwinką i bryndzą

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    248,14 kcal
  • Białko

    16,7 g
  • Tłuszcz

    18,94 g
  • Węglowodany

    2,72 g
  • Błonnik

    1,24 g
  • Potas

    373,76 mg
  • Wapń

    171,92 mg
  • Magnez

    25,12 mg
  • Cynk

    2,23 mg
  • Jod

    11,3 µg
  • Witamina A

    381,44 µg
  • Witamina E

    3,31 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,6 mg
  • Witamina B6

    0,22 mg
  • Witamina B12

    1,72 µg
  • Witamina C

    18,4 mg