Moskole z twarożkiem cebulowo-porowym i wędzoną makrelą

2013-08-30
  • Porcje : 12

Składniki

  • MOSKOLE:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • TWAROŻEK CEBULOWO-POROWY:
  • 200g twarogu półtłustego
  • 4 grube plastry pora
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 120g mięsa wędzonej makreli

1-037 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Pora i cebulę drobno pokroić i podsmażyć 1-2 minuty na łyżeczce masła, a następnie wymieszać dokładnie z rozgniecionym twarogiem. Rybę oddzielić staranie od skóry i ości, porwać na kawałki i odważyć potrzebną ilość. Można również dodać więcej ryby na wierzch zmieni to jednak wartość odżywczą potrawy.

Krok 2

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wystudzić. Letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z mąką i jajem na jednolitą masę. Uformować 12 placuszków i smażyć po kilka minut z każdej strony na suchej patelni.

Krok 3

Na gotowe moskole nakładać porcję twarogu oraz wędzonej ryby.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • naleśniki z bakłażanem

    Naleśniki gryczane z bakłażanem i suszonymi pomidorami

  • gryczane naleśniki

    Naleśniki gryczane

  • fajita z wołowiną

    Fajita z wołowiny

  • naleśniki owsiane

    Naleśniki owsiane z awokado i mango

  • bigos

    Bigos

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    183,18 kcal
  • Białko

    9,82 g
  • Tłuszcz

    3,42 g
  • Węglowodany

    28,28 g
  • Błonnik

    1,86 g
  • Potas

    456,56 mg
  • Wapń

    27,9 mg
  • Magnez

    26,9 mg
  • Cynk

    0,67 mg
  • Jod

    8,06 µg
  • Witamina A

    30,7 µg
  • Witamina E

    0,28 mg
  • Witamina B1

    0,11 mg
  • Witamina B2

    0,18 mg
  • Witamina B6

    0,33 mg
  • Witamina B12

    1,17 µg
  • Witamina C

    12,58 mg