Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem
2014-11-20- Danie: lunch, obiad
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 2
Składniki
- 2 kawałki filetu z łososia bez skóry po ok. 150g każdy
- 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz mielony
- MAKARON ZE SZPINAKIEM:
- 200g makaronu linguine
- 400g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 80ml śmietany kremówki
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Pełnowartościowy posiłek gotowy w 30 minut. Soczysty kawałek ryby, sycący makaron ze szpinakiem, czy może być coś smaczniejszego? Zrobiło się chłodno i mam wielką ochotę na treściwe posiłki. Ten jest zdecydowanym faworytem. Można podać tak jak zrobiłam to ja, kawałek upieczonej ryby położyć obok makaronu, ale z powodzeniem można również porwać łososia widelcem i wymieszać z makaronem i szpinakiem. Gwarantuję, że po takim obiedzie długo nie będziecie głodni.
Przygotowanie
Krok 1
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia. Na rybie położyć po plasterku cytryny. Rybę przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Naczynie z rybą wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć i nastawić na 180°C, najlepiej grzanie góra-dół. Rybę piec 25 minut. Na ostatnich pięć minut pieczenia zdjąć z wierzchu papier.
Krok 2
Gdy ryba się piecze przygotować makaron ze szpinakiem. Szpinak przebrać, opłukać. Jeśli używamy drobnego, młodego szpinaku listki będziemy przygotowywali w całości. Jeśli w sezonie kupimy szpinak w dużych liściach należy je pokroić. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do dużego rondla wrzucić czosnek, wlać olej i podgrzewać przez ok. pół minuty, następnie wrzucić szpinak, oprószyć solą i na dużym ogniu mieszać by szpinak jak najszybciej zmiękł, po czym dokładnie odparować powstały nadmiar płynu. Gotujący się szpinak doprawić sokiem cytrynowym, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Kiedy zbędny płyn wyparuje dodać śmietankę i gotować do czasu kiedy sos zgęstnieje.
Krok 3
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucić makaron i gotować według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do szpinaku i mieszając podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty.
Krok 4
Gotowy makaron nakładać na talerze, a obok kłaść porcję upieczonego łososia.