Makaron z sosem grzybowym

2014-09-02
  • Porcje : 2

Składniki

  • 200g makaronu linguine
  • 300g świeżych podgrzybków
  • 4 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 8 łyżek wody
  • 80ml śmietany kremówki
  • 30g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Prosty sos grzybowy, który tak naprawdę sprawdzi się nie tylko jako dodatek do makaronu ale również do ziemniaków, mięsa czy klusek.  Tym razem do świeżych podgrzybków dodałam nie tylko cebuli ale również czosnku i białego wina. Niektórzy dodają również na wierzch startego parmezanu ale ja bardzo chciałam poczuć mocny smak grzybów, więc tym razem bez sera.

linguine z sosem grzybowym

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Krok 2

W garnku zagotować osoloną wodę na makaron.Kiedy woda się podgrzewa przygotować sos. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek i podsmażać ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Do podsmażonych grzybów wlać wodę i wino i gotować na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Kiedy odparuje cała woda i wino doprawić grzyby solą, wlać kremówkę, zagotować i gotować jeszcze przez ok.1-2 minuty aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Na wrzątek wrzucić makaron i ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do gorącego sosu grzybowego i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Podawać ciepłe posypane natką pietruszki.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • pappardelle z kaczką i grzybami

    Pappardelle z kaczką i grzybami

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • tagliatelle pomidory ricotta

    Tagliatelle z pomidorami i ricottą

  • penne z pesto i zielonymi warzywami

    Penne z zielonymi warzywami i pesto

  • 1ca-DSC_0084

    Tagliatelle w sosie cytrynowym z pieczoną papryką i karczochami