Lahmacun
2014-02-03- Rodzaj: kuchnia turecka
- Danie: lunch, obiad
- Poziom trudności: łatwe
- Porcje : 4
Składniki
- CIASTO:
- 350g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- FARSZ:
- 350g jagnięciny (ewentualnie można użyć mięsa wołowego)
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- 1/2 zielonej ostrej papryki (ewentualnie można użyć czerwonej)
- 8-9 gałązek mięty (tylko listki) jeśli uprawiacie miętę w ogrodzie i gałązki w sezonie są już bardzo długie i mocno ulistnione zdecydowanie należy zmniejszyć ilość o połowę. Ja używałam mięty kupionej w doniczce w hipermarkecie, która ma stosunkowo krótkie gałązki i niewiele liści. W sumie była ich niewielka garść.
- 9 gałązek natki pietruszki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3-1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/3-1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli wolicie łagodniejszą wersję można ten składnik pominąć)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- DODATKOWO:
- cząstki cytryny do skropienia i natka do dekoracji
Lahmacun to moja ulubiona turecka przekąska. Najczęściej farsz powstaje z mięsa jagnięcego ale jeśli nie macie dostępu do jagnięciny można użyć w zamian mięsa wołowego. Ja dzielę gotowy placek jak pizzę, ale można go złożyć na pół lub zwinąć w rulon. Ważne by skropić wcześniej wierzch sokiem z cytryny. Niektóre ze składników zmieniają się w różnych przepisach, należą do nich między innymi kmin rzymski i mięta, która nie występuje w części przepisów bądź też używana jest w postaci suszonej. Ja akurat w tym przepisie nie używam kuminu, natomiast dodaję do farszu nieco świeżej mięty. Próbujcie, eksperymentujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję tej potrawy. Ja przedstawiam Wam mój ulubiony wariant.
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-7 minut. Drożdże wlać do mąki i wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli ciasta. Jeśli ciasto tego wymaga dodać więcej wody bądź podsypywać niewielką ilością mąki. Ciasto przełożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Mięso umyć, oczyścić i zmielić. Pomidory umyć, obrać, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w kostkę. Połowę papryczki chili rozkroić, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki . Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku na cztery części. Zioła umyć. Listki mięty oberwać, z natki odkroić najtwardszą część łodyg (ok.2-3 cm na końcu). Do pojemnika blendera włożyć pomidory, koncentrat pomidorowy,papryczkę chili, cebulę, czosnek, natkę, listki mięty, dodać słodką paprykę w proszku, sól, pieprz i ewentualnie pieprz kajeński, dolać oliwę i zmiksować wszystko na gładką masę. Pastę z przyprawami wymieszać starannie ze zmielonym mięsem. Farsz podzielić na 4 części.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać do 250°C. (Ja ustawiłam grzanie góra – dół). Jeśli maksymalna temperatura Waszego piekarnika jest niższa nastawiamy go właśnie na maksymalną temperaturę.
Krok 4
Blachę z wyposażenia piekarnika nasmarować niewielką ilością oliwy. (można użyć innej blaszki bądź piec placki na kamieniu do pieczenia pizzy)
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część uformować w kulkę, a następnie rozwałkować na dość cienki placek. Placek ułożyć na blasze po czym rozsmarować na nim równomiernie jedną z czterech części farszu. Najlepiej zrobić to palcami.
Krok 6
Tak przygotowane lahmacun wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 7-8 minut.
Krok 7
W ten sam sposób postąpić z pozostałymi składnikami.
Krok 8
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
6 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
568,66 kcal -
Białko
25,79 g -
Tłuszcz
20,5 g -
Węglowodany
70,25 g -
Błonnik
4,2 g -
Potas
713,11 mg -
Wapń
60,93 mg -
Magnez
49,63 mg -
Żelazo
3,55 mg -
Cynk
3,93 mg -
Jod
3,01 µg -
Witamina A
202,19 µg -
Witamina E
1,78 mg -
Witamina B1
0,3 mg -
Witamina B2
0,34 mg -
Witamina B6
0,34 mg -
Witamina B12
2,09 µg -
Witamina C
33,54 mg