Kurczak curry
2014-12-07- Rodzaj: kuchnia indyjska
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 3
Składniki
- MIĘSO:
- 9 podudzi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka soli
- SOS:
- 400ml passaty pomidorowej
- 200g mleka kokosowego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- PASTA CURRY:
- 1 zielona papryczka chili (u mnie oczyszczona z nasion)
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki nasion kozieradki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego, z pestek winogron lub rzepakowego)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 180g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 20g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- czarnuszka
- DODATKOWO:
- świeża kolendra do podania
Soczyste podudzia z kurczaka w łagodnym sosie curry. U mnie łagodny, u Was może stać się piekielnie ostry jeśli w przeciwieństwie do mnie nie wyjmiecie z papryczki nasion. Zdecydowanie do ryżu wolę do takich potraw chlebki naan, jeśli Wy wolicie ryż nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście właśnie z nim podali tego kurczaka. Podawałam już kiedyś przepis na chlebki naan z patelni. Wychodziły wtedy dość grube i puchate. Jeśli wolicie cieńsze i bardziej chrupiące polecam te dzisiejsze, pieczone w piekarniku. Koniecznie posypcie je czarnuszką, zyskują wtedy wyjątkowy smak. Gdzie ją kupić? Jedna z wiodących firm sprzedających przyprawy wprowadziła do swojej oferty zarówno czarnuszkę jak i kozieradkę. Jeśli więc będziecie w większym sklepie przejrzyjcie półkę z przyprawami uważniej niż zwykle.
Przygotowanie
Krok 1
Podudzia z kurczaka oczyścić i umyć. Rozetrzeć w moździerzu po pół łyżeczki nasion kolendry i kminu rzymskiego, dodać sól, wymieszać. Mieszanką przypraw natrzeć mięso.
Krok 2
Przygotować pastę curry. Chili (w zależności od upodobań z nasionami lub bez) pokroić na kawałki. Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Łyżeczkę kminu, łyżeczkę kolendry i 1/3 łyżeczki kozieradki rozetrzeć w moździerzu. Do pojemnika blendera wrzucić starty imbir, czosnek, chili, dodać roztarte w moździerzu kolendrę kumin i kozieradkę. Dodać wodę, olej, sok z cytryny i sól. Zmiksować wszystko na niekoniecznie gładką pastę.
Krok 3
Odmierzyć passatę oraz mleko kokosowe. Jeśli jak ja kupicie 400ml puszkę mleka kokosowego musicie pozostawić je w temperaturze pokojowej, a przed otwarciem przez ok. minutę energicznie potrząsać puszką by zawartość dobrze się wymieszała. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Krok 4
W szerokim garnku umieścić pokrojoną cebulę, wlać olej i dodać masło. Rozgrzać, następnie na małym ogniu podsmażać cebulę aż się zeszkli. Do garnka włożyć podudzia z kurczaka i obsmażyć z każdej strony, do czasu gdy nieco się zrumienią. Obracać w trakcie. Dodać pastę curry, zamieszkać, wlać passatę, 50ml wody i mleko kokosowe. Przykryć garnek i na małym ogniu gotować przez ok 50 minut.
Krok 5
W tym czasie przygotować chlebki naan z czarnuszką. Mleko podgrzać z cukrem by było letnie. W letnim mleku rozpuścić drożdże i pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać sól, rozczyn drożdży oraz jogurt. Zagnieść ciasto i wygniatać do czasu uzyskania kulki jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 lub 9 części. Każdą z części uformować w kulkę i podsypując mąką rozwałkować na niewielki, dość cienki placek. Ułożyć na blasze cztery pierwsze placki, posypać czarnuszką po czym docisnąć nasionka otwartą dłonią do ciasta tak by wbiły się w nie. Piec 6-8 minut, wyciągnąć blachę, zdjąć upieczone chlebki, rozłożyć na blasze pozostałe placki, posypać czarnuszką i upiec tak jak pierwszą część.
Krok 6
Przed podaniem posypać gorącego kurczaka świeżą kolendrą.
posted by Malwinka on December 7, 2014
Wygląda super, fajne, aromatyczne danie