Krem z pieczonej papryki

2013-08-25
  • Porcje : 2

Składniki

  • 5 dużych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • pół średniej cukinii
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 50g sera feta
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

1-kkk 079 copy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik ustawić na 180°C. Papryki umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzewającego się pieca.Piec od momentu włożenia ok 25-35 minut , do czasu kiedy ich skórka zacznie ciemnieć. Upieczone papryki ostudzić, obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki.Czosnek drobno posiekać.

Krok 2

Pomidory, cukinię i czosnek dusić razem, aż cukinia zmięknie. Do uduszonych warzyw dodać pieczoną paprykę i zmiksować wszystko na gładką masę.

Krok 3

Zupę podawać gorącą z dodatkiem pokruszonej fety i pestek dyni. Można dodać jeszcze grzanki z pszennego pieczywa natarte czosnkiem.

 

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • zupa krem z pietruszki

    Zupa krem z pieczonej pietruszki

  • zupa kurkowa

    Zupa kurkowa

  • zupa rybna

    Zupa rybna z pomidorami i chili

  • 1a-DSC_0055

    Zupa krem z dyni i kukurydzy

  • 1a-AAAADSC_0059

    Rosół wołowo-drobiowy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    332 kcal
  • Białko

    16 g
  • Tłuszcz

    16,3 g
  • Węglowodany

    30,4 g
  • Błonnik

    13,38 g
  • Potas

    2300 mg
  • Wapń

    226,8 mg
  • Magnez

    145 mg
  • Cynk

    3,47 mg
  • Jod

    9,8 µg
  • Witamina A

    1923,7 µg
  • Witamina E

    18,27 mg
  • Witamina B1

    0,47 mg
  • Witamina B2

    1,65 mg
  • Witamina B6

    2,25 mg
  • Witamina B12

    0,27 µg
  • Witamina C

    596,7 mg