Kotlety ziemniaczano-szpinakowe
2015-03-17- Porcje : 8 kotletów
Składniki
- 500g ziemniaków (zważone po obraniu)
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 60g sera feta
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej + mąka do obtaczania
- 1 jajko
- sól, czarny pieprz mielony
- olej do smażenia np. rzepakowy
- DODATKOWO:
- gotowany zielony groszek wymiesany z masłem
- kefir, maślanka lub jogurt naturalny
Wegetariańskie kotlety z ziemniaków, szpinaku i fety. Najlepiej smakują z ugotowanym zielonym groszkiem. Zanim nałożę ugotowany groszek na talerz, mieszam go z kawałeczkami świeżego masła. Dodatkowo można podać kefir, maślankę lub nieco jogurtu naturalnego, zależy czy wolicie maczać kotleciki w jogurcie czy popijać je zimnym kefirem. Ale ten dodatek nie jest konieczny. Masę na kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostudzenia.
Krok 2
Szpinak posiekać (również w wypadku gdy używamy szpinaku typu baby). Czosnek obrać i drobno pokroić. Szpinak i czosnek wrzucić do szerokiego rondla, oprószyć solą i podsmażać bez tłuszczu na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy szpinak zwiędnie zwiększyć ogień i przez ok. 3-4 minuty odparowywać go co jakiś czas mieszając. Szpinak przełożyć na gęste sito i dodatkowo odcisnąć starannie pozostałą wodę. Szpinak dodać do ziemniaków.
Krok 3
Ser feta przecisnąć przez praskę do miski z ziemniakami i szpinakiem. Do chłodnych składników wbić jajko, dodać odrobinę soli (pamiętając że zarówno ziemniaki, jak i szpinak były osolone, a feta jest słona sama w sobie, dodajemy więc dosłownie szczyptę soli. Najlepiej przed dodaniem jajka wymieszać wszystkie składniki i spróbować.), dodać pieprzu do smaku, mąkę pszenną i wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
Krok 4
Masę na kotleciki wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Krok 5
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Z masy formować niezbyt duże kotleciki i obtaczać je w mące pszennej. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złocisto po 2-4 minut z każdej strony. Podawać z ugotowany, okraszonym masłem zielonym groszkiem i ewentualnie jogurtem, kefirem lub maślanką.
posted by karmel-itka on March 17, 2015
zjadłabym ogromną chęcią.
posted by wedelka on March 17, 2015
Często robię podobne. Coś pysznego
posted by naleśniki on June 1, 2015
Twoje kotlety wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam