Kluski ziemniaczano-serowe z sosem grzybowym
2013-10-19- Porcje : 4
Składniki
- KLUSKI ZIEMNIACZANO-SEROWE:
- 400g ziemniaków (zważone po obraniu)
- 100g chudego twarogu
- 70g sera bursztyn
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 130g mąki pszennej
- SOS GRZYBOWY:
- 350g podgrzybków lub borowików (świeżych bądź mrożonych)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100g słodkiej śmietany kremówki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Rozpływające się w ustach kluski z ziemniaków i twarogu ze sporym dodatkiem sera bursztyn, podane z sosem z leśnych grzybów to idealna propozycja na jesienny obiad. Kluski z sosem grzybowy można podać samodzielnie z ulubioną surówką bądź jako dodatek do mięs. Ja dziś przygotowałam je jako dodatek do polędwiczki wieprzowej.
Przygotowanie
Krok 1
SOS GRZYBOWY: Grzyby oczyścić starannie. Można jeszcze ewentualnie opłukać i osuszyć delikatnie na papierowym ręczniku. Kapelusze grzybów pokroić w niezbyt cienkie plastry, natomiast trzony w dość cienkie plasterki. Natką opłukać i posiekać drobno. Cebulę obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i podsmażać do czasu gdy się zeszkli, następnie dodać grzyby. Grzyby smażyć przez ok. 5 minut, następnie dolać 1/3 szklanki wody i dusić co jakiś czas mieszając przez kolejnych 15 minut. Dolać śmietanę i gotować jeszcze ok. 5-7 minut. Kiedy sos jest już odpowiednio gęsty doprawić całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec sos wymieszać z posiekaną natką.
Krok 2
KLUSKI: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, osolić i ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić starannie, a następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną nastawić wodę na kluski. Do średniej wielkości garnka wlać wodę, lekko osolić i zagotować. W czasie kiedy woda się podgrzewa przygotować kluski.Ser bursztyn zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do przestudzonych ziemniaków z twarogiem dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz starty ser bursztyn.Zagnieść ciasto, a następnie podsypując mąką formować wałeczki i kroić na kawałki o szerokości ok 1-2 cm. Wrzucać na osolony wrzątek partiami i gotować do momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzać starannie i przekładać na talerz.
Krok 3
Sos grzybowy podgrzać i wymieszać z ugotowanymi i dobrze odsączonymi z wody kluseczkami.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(0 / 5)
0 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
482,62 kcal -
Białko
19,75 g -
Tłuszcz
22,9 g -
Węglowodany
49,38 g -
Błonnik
3,65 g -
Potas
922,71 mg -
Wapń
245,73 mg -
Magnez
50,42 mg -
Żelazo
2,45 mg -
Cynk
2,4 mg -
Jod
6,99 µg -
Witamina A
232,74 µg -
Witamina E
1,16 mg -
Witamina B1
0,22 mg -
Witamina B2
0,72 mg -
Witamina B6
0,45 mg -
Witamina B12
0,82 µg -
Witamina C
8,15 mg