Kanapka z kurczakiem, ogórkiem i awokado
2013-08-27- Danie: drugie śniadanie, lunch, śniadanie
- Porcje : 4
Składniki
- 1 pierś kurczaka o wadze ok. 200g
- 4 bułki pszenne z ziarnami
- 4 liście sałaty lodowej
- 4 łyżeczki majonezu
- 1/2 dużego zielonego ogórka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
Sycąca, pyszna kanapka z piersią kurczaka, awokado i ogórkiem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły czy na uczelnią, jako lunch do pracy i przekąska podczas pikniku.
Przygotowanie
Krok 1
Pierś kurczaka umyć, oczyścić, obłożyć posiekanym czosnkiem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Patelnię grillową nasmarować łyżeczką oleju. Mięso grillować na rozgrzanej patelni po ok. 6 minut z każdej strony. Gotowe mięso pokroić w plastry.
Krok 2
Bułki przekroić na pół. Sałatę umyć i osuszyć. Awokado umyć, obrać i pokroić w cząstki, a następnie skropić sokiem cytrynowym. Ogórka umyć i pokroić w plasterki. Na spodnie części bułki położyć po listku sałaty, na niego nałożyć łyżeczkę majonezu, awokado, plastry ogórka i kawałki grillowanego kurczaka. Kanapki przykryć wierzchnimi częściami bułek.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
2 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
330,45 kcal -
Białko
16,84 g -
Tłuszcz
13,09 g -
Węglowodany
36,32 g -
Błonnik
2,48 g -
Potas
508,42 mg -
Wapń
21,92 mg -
Magnez
44,7 mg -
Cynk
0,94 mg -
Jod
1,35 µg -
Witamina A
35,15 µg -
Witamina E
3,55 mg -
Witamina B1
0,15 mg -
Witamina B2
0,16 mg -
Witamina B6
0,4 mg -
Witamina B12
0,22 µg -
Witamina C
5,25 mg