Jajka z pastą z bryndzy i papryki

2013-08-28
5aAAa-DSC_0046
  • Porcje : 24

Składniki

  • 12 jajek
  • 80g papryki czerwonej upieczonej (zważone po oczyszczeniu i obraniu) (1/2-1/3 strąka)
  • 40g bryndzy
  • 1 papryczka chili pokrojona w cienkie plasterk
  • sól
  • drobne listki melisy, bazylii lub natki pietruszki do dekoracji

Uwielbiam rozmaite faszerowane jajka. Wielkanoc to najlepszy czas na eksperymentowanie z różnymi nadzieniami. Oto jeden z moich ulubionych przepisów.

2AAa-DSC_0125

5aAAa-DSC_0046

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-30 minut, a następnie odstawić do ostudzenia. Około 1/3 papryki oczyścić i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić w kostkę i zmiksować z bryndzą za pomocą blendera. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i każde przekroić na pół. Na każdą połówkę jajka nałożyć łyżeczkę pasty z bryndzy i papryki, 1-2 plasterki chili i przybrać listkami ziół.Można przygotować mniejszą ilość jajek, a pozostała pastę zjeść z razowym chlebem.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • bliny ze śledziem

    Bliny ze śledziem w śmietanie

  • cukinia z malinami i kozim serem

    Pieczona cukinia z rukolą, malinami i kozim serem

  • 2-DSC_0003

    Pomidory faszerowane szpinakiem

  • 1-DSC_0107 - Kopia

    Kalafior w sosie z gorgonzoli

  • 2AA-DSC_0112

    Tapenada

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    40,83 kcal
  • Białko

    3,42 g
  • Tłuszcz

    2,67 g
  • Węglowodany

    0,78 g
  • Błonnik

    0,08 g