Halibut na szpinaku z sosem musztardowo-miodowym

2013-08-31
3A-DSC_0151
  • Porcje : 2

Składniki

  • RYBA:
  • 2 dzwonka halibuta mrożonego lub świeżego po ok 150g (mogą być oczywiście większe zmieni to jednak wartość odżywczą potrawy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia ryby przed pieczeniem
  • SZPINAK:
  • 250g świeżego szpinaku (drobne listki szpinaku pakowane w paczki o różnych gramaturach są dostępne cały rok w dużych sklepach, w chłodniach zlokalizowanych w działach warzywno-owocowych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
  • SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY Z BIAŁYM WINEM:
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 40ml białego wytrawnego wina
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka masła

1b-DSC_0129

4b-DSC_0099

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używamy ryby mrożonej, należy dzień wcześniej wieczorem wyjąć ją z zamrażalnika i rozmrażać w lodówce do następnego dnia. Najlepiej kawałki zamrożonej ryby włożyć do garnka, przykryć i wstawić na górną półkę w lodówce.

Krok 2

SOS: Cebulę obrać, umyć i posiekać w bardzo drobną kostkę. Do rondla wrzucić masło oraz drobno posiekaną cebulę i podsmażać ok. 1 minuty, następnie wlać wino i miód. Gotować na wolnym ogniu ok. 4-5 minut. Na chwilkę przed zakończeniem gotowania dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić odrobiną soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 3

Rozmrożoną bądź świeżą rybę potraktować w następujący sposób. Umyć starannie, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć solą z każdej strony.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

Krok 5

Czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć, przebrać i oderwać dłuższe, twarde ogonki. Jeśli korzystamy z dużych liści szpinaku w sezonie, należy je pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać masło z oliwą i wrzucić posiekany czosnek. Podsmażać ok. 30 sekund, następnie dodać szpinak, oprószyć go solą, pieprzem, gałką muszkatołową, skropić sokiem cytrynowym i podsmażać jedynie 1-2 minuty, do momentu gdy zwiędnie.

Krok 6

Rybę ułożyć na kawałku folii aluminiowej i polać oliwą z oliwek. Dłuższe brzegi złączyć nad rybą i zagiąć razem, krótsze boki również zagiąć razem pod spód tak, by ryba była szczelnie zamknięta, ale by w środku pakunku pozostało nieco wolnej przestrzeni. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-18 minut.

Krok 7

Na talerzach rozłożyć szpinak, na nim ułożyć upieczoną rybę i polać sosem musztardowo – miodowym. Można podawać samodzielnie, z purée ziemniaczanym, ziemniakami z wody bądź pieczonymi .

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Składniki: ,

Komentarze do przepisu

  1. posted by Shiral on September 23, 2013

    Halibut, pyszna rybka! W takim wydaniu musi smakować wybornie:)

      Reply

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 8
Oceń potrawę

8 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 5bbaaa-DSC_0066

    Pieczony łosoś na sałatce z bobu i cukinii, z masłem sardelowo-estragonowym

  • 3AA-DSC_0006

    Dorsz z sosem puttanesca

  • 1AAA-DSC_0139

    Burgery z łososia

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    347,5 kcal
  • Białko

    34,75 g
  • Tłuszcz

    15,98 g
  • Węglowodany

    16,17 g
  • Błonnik

    3,8 g
  • Potas

    1044,52 mg
  • Wapń

    159,3 mg
  • Magnez

    129,34 mg
  • Żelazo

    5,11 mg
  • Cynk

    1,66 mg
  • Jod

    100,49 µg
  • Witamina A

    972,75 µg
  • Witamina D

    7,53 µg
  • Witamina E

    4,68 mg
  • Witamina B1

    0,27 mg
  • Witamina B2

    0,27 mg
  • Witamina B6

    0,99 mg
  • Witamina B12

    1,5 µg
  • Witamina C

    91,76 mg