Gazpacho
2013-08-26- Rodzaj: kuchnia hiszpańska
- Danie: obiad, przystawki

- Porcje : 4
Składniki
- CHŁODNIK:
- 1/2 średniej zielonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych
- 1 średni ogórek zielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, posiekana papryczka chilli (bez nasion) i pieprz kajeński
- DEKORACJA:
- 1/2 średniej zielonej papryki
- 1/4 średniego zielonego ogórka
- DODATKOWO:
- grzanki z jasnego chleba, upieczone w piekarniku, natarte ząbkiem czosnku
Przygotowanie
Krok 1
Pomidory sparzyć, obrać i oczyścić z nasion. Nasion nie wyrzucać, tylko wszystko co wyjmiemy z pomidorów zgromadzić w miseczce, a następnie przelać przez sitko i dobrze odcisnąć do pojemnika, w którym będą miksowane warzywa.
Krok 2
Ogórek umyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i bardzo ostrym nożem obrać cienko ze skórki. Obraną paprykę pokroić w kostkę (połowę odłożyć do dekoracji).
Krok 3
Wszystkie warzywa zmiksować za pomocą blendera na gładką masę, dodać oliwę, doprawić do smaku i dobrze wymieszać.
Krok 4
Schładzać min. 1 godzinę.
Krok 5
Przed podaniem umyć i obrać ¼ ogórka, oczyścić go z nasion, pokroić w kosteczkę, wymieszać z wcześniej pokrojoną papryką i posypać odrobiną soli oraz pieprzu.
Krok 6
Kromki chleba wstawić do piekarnika, ustawić maksymalną temperaturę i piec, aż staną się chrupiące (5-10 minut), gorące grzanki natrzeć czosnkiem z dwóch stron.
Krok 7
Do miseczek nalać schłodzoną zupę, posypać ogórkiem z papryką, podawać z grzankami. Podane składniki odżywcze dotyczą jedynie zupy z dekoracją, nie uwzględniają dodatku pieczywa.
Komentarze do przepisu
Średnia ocena
(5 / 5)
1 gości oceniło ten przepis
Powiązane przepisy:
Wartości odżywcze
Dane dotyczą jednej porcji.
-
Energia
112,68 kcal -
Białko
3,16 g -
Tłuszcz
5,68 g -
Węglowodany
12,23 g -
Błonnik
5,21 g -
Potas
835,86 mg -
Wapń
35,76 mg -
Magnez
27,51 mg -
Cynk
0,86 mg -
Jod
4,83 µg -
Witamina A
289,32 µg -
Witamina E
4,95 mg -
Witamina B1
0,25 mg -
Witamina B2
0,12 mg -
Witamina B6
0,5 mg -
Witamina C
98,16 mg