Fajita z kurczakiem
2014-12-01- Rodzaj: kuchnia meksykańska
- Danie: kolacja, lunch, obiad
- Poziom trudności: średnio trudne
- Porcje : 2 (6 tortilli, po 3 na osobę)
Składniki
- KURCZAK:
- 1 duży filet z piersi kurczaka (250-300g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól
- GUACAMOLE:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z limonki
- sól
- PICO DE GALLO:
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1/2 średniej białej cebuli
- 1 zielona papryczka chili
- sok z limonki
- sól
- TORTILLE PSZENNE:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- nieco mniej niż 1/2 szklanki wrzątku
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- DODATKOWO:
- kwaśna śmietana 12% tłuszczu, świeża kolendra
Fajita to nic innego jak grillowane (ewentualnie smażone lub pieczone) mięso, podawane w pszennej lub kukurydzianej tortilli. Tradycyjnie podaje się je z grillowaną cebulą i papryką oraz dodatkami takimi jak guacamole, śmietana, sałatka z pomidorów (pico de gallo), świeża kolendra czy starty ser. Na jednym półmisku ląduje mięso (tradycyjnie wołowina) z cebulą i papryką, a osobno podawane są dodatki i tortille, aby każdy biesiadnik mógł sam nałożyć wszystko w takiej kombinacji jak najbardziej mu smakuje. U mnie dziś zamiast wołowiny, kawałki piersi kurczaka pieczone w piekarniku. Z dodatków natomiast guacamole, pico de gallo, śmietana i świeża kolendra. W przyszłym tygodniu postaram się przygotować klasyczną wersję z wołowiną, papryką i cebulą.
Przygotowanie
Krok 1
KURCZAK: Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na niezbyt duże kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kmin rozetrzeć w moździerzu. W misce wymieszać czosnek, kmin, paprykę ostrą i słodką, oregano z olejem. Mięso oprószyć solą po czym włożyć do przygotowanej marynaty u zamieszać wszystko razem. Zostawić na 15 minut, następnie przełożyć wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć i ustawić na 180 stopni. Najlepiej grzanie góra-dół. Piec pod przykryciem przez ok. 18-20 minut (od czasu włączenia piekarnika), po czym odkryć i piec jeszcze 2-5 minut
Krok 2
CIASTO NA TORTILLE: Do mąki dodać sól. Wrzątek wymieszać w szklance z olejem, mieszaninę wlać do mąki z solą, wymieszać łyżką następnie zagnieść bardzo plastyczne i dość miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie zrobić wałek z ciasta i pociąć go na sześć części. Z każdej uformować kuleczkę, włożyć do miski i nakryć ściereczką.
Krok 3
GUACAMOLE: Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ nakroić nożem w kratkę, po czym wyjść z pomocą łyżki. Miąższ awokado skropić sokiem z limonki i oprószyć solą. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i również pokroić bardzo drobno. Dodać cebulę i czosnek do awokado, rozgnieść całość widelcem na papkę w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i sokiem z limonki.
Krok 4
SAŁATKA Z POMIDORÓW Z CHILI: Pomidory umyć, wyciąć szypułkę, przekroić na pół, wyjąć nasiona. Miąższ wraz ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili z nasionami lub bez w zależności od poziomu ostrości jaki lubicie pokroić drobno. Pomidory, chili i cebulę oprószyć solą, skropić obficie sokiem z limonki i dokładnie wymieszać.
Krok 5
Kulki ciasta obficie podsypywać mąką i rozwałkowywać na niezbyt duże placki. Smażyć na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony do czasu kiedy zaczną pojawiać się ciemne plamki. Na tortille nakładać porcję guacamole, 1-2 łyżeczki gęstej śmietany, kilka kawałków kurczaka, salsę pomidorową oraz świeżą kolendrę.