Dorsz z sosem puttanesca

2013-08-31
3AA-DSC_0006
  • Porcje : 2

Składniki

  • 4 filety z dorsza bałtyckiego ze skórą świeże lub mrożone po ok. 80g każdy (w sumie ok.320g) waga jest ważna w przypadku jeśli zależy Wam na uzyskaniu podanej kaloryczności potrawy, jeśli nie ma to dla Was specjalnego znaczenia filety mogą być oczywiście większe
  • olej rzepakowy do smażenia można użyć oleju z pestek winogron, zmieni to jedynie zawartość witaminy E w całej potrawie
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • SOS PUTTANESCA:
  • 1 puszka krojonych pomidorów 400g lub 800g świeżych, dojrzałych pomidorów obranych ze skóry, oczyszczonych z nasion i pokrojonych w kostkę
  • 60g czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (można ewentualnie użyć pieprzu kajeńskiego)
  • 8 filecików anchois
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekane do dekoracji

1AA-DSC_0049

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli używacie mrożonych filetów z dorsza, wieczorem dzień wcześniej przełóżcie je do dużego garnka, przykryjcie go szczelną pokrywką i wstawcie do lodówki, aby rozmrażał się przez noc.

Krok 2

Czosnek obrać i posiekać. Fileciki anchois również posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić czosnek oraz anchois, a następnie podsmażać ok 1 minut. Do podsmażonych anchois i czosnku dodać pomidory oraz płatki chili i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na plasterki, po czym na 5 minut przez końcem gotowania dorzucić do sosu. Kapary odsączyć z zalewy i dodać dopiero, kiedy sos jest już gotowy. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli (sos jest już dosyć słony dzięki anchois)

Krok 3

Rozmrożone (świeże) filety z dorsza opłukać i osuszyć starannie. Oprószyć solą z obydwu stron. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego (3-4 łyżki) i kłaść filety skórą do dołu. Smażyć 4 minuty, następnie bardzo delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 minuty. Na talerzach rozłożyć sos, a na nim ułożyć rybę, całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać samodzielnie, z bagietką bądź pieczonymi ziemniakami. Wartości odżywcze uwzględniają porcję ryby i sosu.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń potrawę

2 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • pizza pomidory gorgonzola

    Pizza z pomidorami i gorgonzolą

  • pizza puttanesca

    Pizza puttanesca

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    402,7 kcal
  • Białko

    36,74 g
  • Tłuszcz

    22,14 g
  • Węglowodany

    14,12 g
  • Błonnik

    3,83 g
  • Potas

    1290,99 mg
  • Wapń

    99,46 mg
  • Magnez

    79,61 mg
  • Żelazo

    3,28 mg
  • Cynk

    1,8 mg
  • Jod

    180,06 µg
  • Witamina A

    265,25 µg
  • Witamina E

    9,7 mg
  • Witamina B1

    0,24 mg
  • Witamina B2

    0,23 mg
  • Witamina B6

    0,66 mg
  • Witamina B12

    1,74 µg
  • Witamina C

    56,29 mg