Do chua – wietnamskie pikle z marchewki i białej rzodkwi

2013-09-01
4A-DSC_0062
  • Porcje : 16

Składniki

  • 200g marchwi (zważona po obraniu)
  • 200g białej rzodkwi (zważona po obraniu)
  • 150 ml przegotowanej ostudzonej wody
  • 150 ml octu ryżowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru do wygniatania.
  • DODATKOWO:
  • 2 średniej wielkości słoiczki

Wietnamskie pikle z rzodkwi i marchewki, idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek. Ja przygotowałam je specjalnie do wietnamskiej kanapki Bánh mi.

3AAA-DSC_0066

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i rzodkiew obrać, a później umyć. Pokroić na kawałki długości ok 5 cm, a następnie każdy taki kawałek pokroić w dosyć cienkie (2-3mm plastry), po czym każdy plaster pokroić w paseczki tak, by otrzymać drobne słupki. Przełożyć pokrojone warzywa do miski, zasypać łyżeczką soli i cukru, a następnie wygniatać rękami przez ok 2-3 minuty, aż staną się miękkie i podatne na zginanie. Tak przygotowane warzywa przełożyć na sitko, przelać zimną wodą i odcisnąć z nich nadmiar wody.

Krok 2

2 średniej wielkości słoiczki wymyć dobrze i wyparzyć. Do słoiczków włożyć warzywa. Przegotowaną letnią wodę wymieszać z octem oraz cukrem i tak przygotowaną zalewą zalać warzywa, zakręcić i odstawić najlepiej do lodówki. Pikle przed spożyciem muszą leżeć minimum 1 godzinę. Można słoiczki poddać pasteryzacji przez ok 15 minut, wtedy pikle zachowają świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Rodzaj przepisu: Tagi: , Składniki: , , ,

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń potrawę

0 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • sajgonki

    Sajgonki

  • 2-DSC_0034

    Ketchup

  • 2a-DSC_0075

    Pasta paprykowa

  • suszone_pomidory

    Domowe suszone pomidory

  • 1aaa-DSC_0023

    Chutney z czerwonej porzeczki

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    22,39 kcal
  • Białko

    0,26 g
  • Tłuszcz

    0,03 g
  • Węglowodany

    5,27 g
  • Błonnik

    0,62 g
  • Potas

    70,25 mg
  • Wapń

    7,87 mg
  • Magnez

    3,12 mg
  • Cynk

    0,05 mg
  • Jod

    0,37 µg
  • Witamina A

    207 µg
  • Witamina E

    0,06 mg
  • Witamina B6

    0,03 mg
  • Witamina C

    4,05 mg