Curry z ryby ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

2013-08-31
2aaa-DSC_0072
  • Porcje : 2

Składniki

  • 300g mrożonych filetów morszczuka (można użyć innej białej ryby, zmieni to nieznacznie wartość odżywczą)
  • 1 spora czerwona papryczka chili
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 165g mleka kokosowego (mała puszka)
  • 50g świeżych liści szpinaku
  • kilka listów świeżej kolendry do dekoracji
  • sól

2aaa-DSC_0072

3aaaa-DSC_0087 - filtr

Przygotowanie

Krok 1

Rybę dzień wcześniej wyjąć z zamrażalnika i w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykrytym garnku, wstawić do lodówki, aby powoli się odmrażała.

Krok 2

Limonkę umyć dokładnie, sparzyć i otrzeć z niej skórkę (tylko zieloną część). Do skórki wycisnąć sok z limonki. W moździerzu rozetrzeć nasiona kminu rzymskiego, kolendry oraz czarnego pieprzu. Roztarte przyprawy dodać do soku i skórki z limony. Czosnek i imbir obrać i posiekać, papryczkę umyć, przekroić (ewentualnie oczyścić z nasion) i również posiekać. Posiekane czosnek, imbir i papryczkę dodać do wcześniej przygotowanych przypraw, wlać 2 łyżki oleju słonecznikowego i zmiksować za pomogą blendera. Można też pastę utrzeć w moździerzu.

Krok 3

Rozmrożoną rybę odcisnąć z pozostałej wody, pokroić na średniej wielkości kawałki (kostki o mniej więcej 2- 3 cm bokach). Pokrojoną rybę oprószyć solą. Na głęboką patelnię lub do rondla wlać łyżkę oleju i przełożyć do niego wcześniej przygotowaną pastę curry. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 minutę, a następnie wlać mleko kokosowe. Przyprawy z mlekiem kokosowym doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1-2 minuty, po czym dodać rybę, szczyptę kurkumy dla przełamania koloru i gotować razem przez 5 minut (w połowie gotowania warto potrudzić się o obrócenie każdego kawałka ryby na drugą stronę). Po upływie tego czasu dodać umyte listki szpinaku (jeśli używamy młodego szpinaku dodajemy całe listki, gdybyście robili to danie w sezonie z dużych liści należy je wcześniej pokroić) i gotować jeszcze przez ok. 1 minutę, do momentu gdy szpinak zacznie więdnąć.

Krok 4

Curry podajemy gorące, przybrane świeżą kolendrą (nie jest to konieczne), samodzielnie, z ryżem basmati lub np. pieczonymi batatami.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron szpinak łosoś

    Makaron ze szpinakiem i pieczonym łososiem

  • stir fry

    Stir fry z krewetkami i tofu

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • 1a-DSC_0011

    Małże w białym winie z czosnkiem i pietruszką

  • 1bbb-DSC_0204

    Curry z dyni i kukurydzy

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    460,17 kcal
  • Białko

    28,65 g
  • Tłuszcz

    36,09 g
  • Węglowodany

    5,19 g
  • Błonnik

    1,15 g
  • Potas

    713,6 mg
  • Wapń

    103,85 mg
  • Magnez

    91,65 mg
  • Żelazo

    4,36 mg
  • Cynk

    1,19 mg
  • Jod

    3,23 µg
  • Witamina A

    335,55 µg
  • Witamina E

    8,36 mg
  • Witamina B1

    0,18 mg
  • Witamina B2

    0,36 mg
  • Witamina B6

    0,41 mg
  • Witamina B12

    1,5 µg
  • Witamina C

    34,02 mg