Cukinie faszerowane bryndzą i suszonymi pomidorami

2013-09-02
  • Porcje : 4

Składniki

  • 8 mini cukinii lub 2 średnie cukinie o wadze ok.300g każda
  • 125 g bryndzy
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Dla tych którzy mają wątpliwości bryndza jest serem wegetariańskim. Pokusiłam się o kontakt z producentem najpopularniejszej w naszych dużych sklepach bryndzy, który poinformował mnie że produkowana jest przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej.

1-DSC_0001 - Kopia

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 2

Cukinie umyć i każdą przekroić na pół, wydrążyć dokładnie nasiona. Pomidory pokroić w paseczki. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia ułożyć cukinie rozciętą powierzchnią do góry. Każdą skropić niewielką ilością oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Podpieczone cukinie wyjąć z pieca (nie wyłączać piekarnika), nałożyć we wgłębienie każdej cukinii trochę bryndzy i suszone pomidory. Zapiekać jeszcze ok. 6-7 minut minut.

Komentarze do przepisu

Dodaj Komentarz

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń potrawę

1 gości oceniło ten przepis

Powiązane przepisy:
  • makaron pulpety z bakłażana

    Pulpety z bakłażana

  • kotlety ziemniaczano-szpinakowe

    Kotlety ziemniaczano-szpinakowe

  • curry

    Curry z kalafiora i ciecierzycy

  • yakisoba z tofu

    Yakisoba z tofu, bakłażanem i kurkami

  • 1AA-DSC_0060

    Ziemniaki z zielonym groszkiem i pesto

Wartości odżywcze

Dane dotyczą jednej porcji.

  • Energia

    312,42 kcal
  • Białko

    6,68 g
  • Tłuszcz

    29,78 g
  • Węglowodany

    4,42 g
  • Błonnik

    1,5 g